SAJAM U MAGLAJU

Izloženi domaći eko-proizvodi

Ponuda je dobra i raznovrsna, a bilo je i mušterija, posebno onih koji cijene ekološki uzgoj

N. Bradarić / Avaz.ba
16.07.2020 14:54

Predstavili se proizvođači iz cijele BiH

Foto: N. Bradarić

Dva dana Maglaj je domaćin Sajmu eko-proizvoda, a mali karavan bh. proizvođača u petak i subotu zaustavit će se u Zavidovićima. Maglajlijama su se svojim proizvodima predstavili proizvođači i prerađivači meda, voća, mlijeka, ljekobilja i mesa iz Bosanskog Dubočca, Visokog, Stoca, Bosanskog Petrovca, Bihaća i Zenice.

  • Prašović: Podrška promociji
    Prašović: Podrška promociji Foto: Avaz

Ponuda je dobra i raznovrsna, a bilo je i mušterija, posebno onih koji cijene ekološki uzgoj. Kroz Udruženje „Domaći proizvod -Herbalos“ Sarajevo ujedinilo se šezdesetak proizvođača.

- Udružili su se domaći proizvođači sa svojim autentičnim proizvodima i sve su ovo napravile bosanske ruke. Odlučili smo formirati udruženje i krenuti u promociju domaćih proizvoda. Već smo bili u Bugojnu, Novom Travniku, Travniku, Vitezu, sada smo u Maglaju, a u petak i subotu bit ćemo u Zavidovićima. Lokalne vlasti su tu da nam pomognu, negdje ima i otpora, ali ljudi uglavnom podržavaju ovaj način promocije domaćih proizvoda - rekao nam je Ajdin Prašović iz ovog udruženja.

  • Bećirbašić: Slatki program
    Bećirbašić: Slatki program Foto: Avaz

Samir Bećirbašić na sajmu zastupa Senadu Kovač koja proizvodi sokove, džemove i bestilj od aronije, duda, drijenka, višnje, borovnice, kupine, ruže, brusnice, višnje, šipka, jabuke, kruške, jagode, maline.

- Ovo je naš slatki program, sve su ovo organski proizvodi, bez šećera, a u proizvodnji je korištena planinska izvorska voda – rekao nam je Kovač.

  • Milošević: Najtraženiji serum od bilja
    Milošević: Najtraženiji serum od bilja Foto: Avaz

 Branko Milošević, koji zastupa „Hercegovačke plodove“ iz Stoca, zadovoljan je boravkom u Maglaju jer, kako kaže, prodali su sav med od kadulje i vrijeska.

- Trenutno nam je najtraženiji proizvod serum od smilja namijenjen čišćenju i jačanju kože. Kakvo je vrijeme i pandemija koronavirusa zadovoljni smo posjetom - dodao je Milošević.

NA VRH