RADOVI U ŽEPČU

Uređenje izletišta pored izvora mineralne vode

Osigurana sredstva za prvu fazu radova

R. Ag. / Avaz.ba

Vraćanje pupularnog izvorišta građanima

Foto: R. Agić


Nakon skoro dvije  decenije od posljednjih radova na bezuspješnom pokušaju  eksploatacije mineralne vode u naselju Kiseljak, udaljenom tri kilometra od Žepča  na regionalnom putu prema Zavidovićima , prije pet godina Općina je pokušala obaviti revitalizaciju vrela. Nažalost, nestašna čud izvora, koji je nestajao pa ponovo izvirao ali na različitim lokacijama, te svi pokušaji da se izvor ucijevi ostali su sve do danas bezuspješni.

Općina Žepče  ponovo je ovih dana  započela  realizaciju projekta  i oživljavanja  poznatog izletišta oko izvorišta kiseljaka. Naime, u saradnji s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, te Kantonalnim  ministarstvom privrede zajedničkim sredstvima započelu su sanaciju. Za prvu fazu osigurano je 26.796 KM a radove izvodi maglajsko preduzeće „Hajdić“.

  • Radnici na terenu

    Radnici na terenu

    Foto: R. Agić


U drugoj fazi se planira uređenje šireg okoliša i parking prostora, kako bi se vratila stara slika ovog prije nekoliko decenija vrlo popularnog izletiša u Žepču.

Još šezdesetih godina prošloga stoljeća vršena je komericijalna eksploatacija ovog vrela, koji je i tada pokazivao  svu svoju nestašnu čud, bježeći čas ispod  čas  iznad regionalnog  puta Žepče – Zavidovići. Da li zbog čudi ili  nekog drugog razloga, na kraju odustalo se od njegove eksploatacije.

Prije skoro dvije decenije, kada je koncesionar vrela započeo bušotine za njegovu eksploataciju, svi su očekivali da će Žepče vrlo brzo  postati prepoznatljivo po kvalitetnoj mineralnoj vodi. Nažalost, koncesionar se povukao a vrelo je u međuvremenu nestalo.

Više o temi Žepče

NESRETAN SLUČAJ
Poginuo traktorista kod Žepča
NA VRH

Podijeli članak na