NA IMANJU DAMIRA SALKIĆA

Otrovano četvero janjadi

Prije nešto više od pola godine psi lutalice su mu ubili troje janjadi

N. Br. / Avaz.ba
20.07.2020 11:37
  • Salkić: Sumnja na počinioca
    Salkić: Sumnja na počinioca Foto: N. Bradarić

Od nadležnih očekujem da otkriju počinioce ovih gnusnih djela i primjereno ih kazne, rekao nam je Damir Salkić iz naselja Liješnica kod Maglaja, kojem je u posljednjih desetak dana otrovano četvero janjadi.

Prema izvještajima MUP-a ZDK, prvi slučaj trovanja dvoje janjadi prijavio je 6. jula. Tri dana kasnije na svome imanju pronašao je još jedno s istim simptomima. U srijedu je Policijskoj stanici Maglaj prijavio slučaj trovanja još jednog janjeta.

Prije izvjesnog vremena kupio je veliki komad zemljišta, od tridesetak dunuma, sagradio štalu, kupio četrdesetak ovaca s namjerom da se ovčarstvom ozbiljnije bavi. Nažalost, problema je bilo i prije trovanja.

  • Prvi slučaj trovanja prijavljen 6. jula
    Prvi slučaj trovanja prijavljen 6. jula Foto: N. Bradarić

Prije nešto više od pola godine psi lutalice su mu ubili troje janjadi. Uredno je slučaj prijavio nadležnim, ali nikakvu odštetu nije dobio. Sada mu je za desetak dana otrovano četvero janjadi.

- Nastranu šteta, ali mnogo mi je teško bilo gledati tu janjad kako umiru, znalo je trajati i po desetak sati. Gledaš, a ne možeš pomoći – ističe Salkić.

Naglašava da sumnja na počinioca, ali je sve prepustio nadležnima. Nije se moglo desiti, naglašava, da su ovce s janjadi negdje otišle jer budu u ograđenom području. Dešavalo se da se ovce otruju na terenu koje je tretirano umjetnim gnojivom, ali to ovdje nije slučaj.

NA VRH