PAZARNI DAN U MAGLAJU

Robe ima, ali nema ko da je kupuje

Svi govore da je teško, kupci u besparici, zarada slaba

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

21.7.2020

U ponudi svega, ali slaba kupovna moć - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ekonomska kriza, uzrokovana pandemijom, utjecala je i na živote ljudi koji žive od prodaje robe na pijacama. Svi govore da je teško, kupci su u besparici, zarada je slaba, obaveze se moraju platiti, a na posao im utječu i veliki trgovački centri s jeftinijom robom.

U Starom gradu u Maglaju pazarnim danom i nema neke velike vreve, a na pijaci se može kupiti dosta različite robe, od gašenog kreča do „nutele“.

Skroz slabo

- Nakon poplave brzo smo počeli s poslom, a ovo sada se nije zapamtilo. Slabo, skroz slabo. Ni atmosfera nije k'o prije - priča nam Rahima Halilović, koja godinama radi na pijaci.

Uoči pandemije Sadeta Alispahić uložila je, kaže, 10.000 maraka u robu. Sada teško da je može kome prodati.

- Naspeš gorivo, ustaneš u četiri sata ujutro, a pitanje je hoće li se šta prodati. Šta ja sada da radim s ovolikom neprodatom robom? U Maglaju smo trenutno oslobođeni plaćanja nekih obaveza, ali nismo u drugim mjestima – ističe Alispahić.

Na pijaci smo zatekli i jednog korpara, mislili smo da je iz Posavine, ali Safet Hrvić na pijacu je došao iz Jelaha, tačnije Rosulja.

- Sam sve izrađujem, a u Posavini nabavljam materijal. Garantiram da ovim korpama neće ništa biti 20 godina, ali narod slabo kupuje, lakše je kupiti kesu i baciti je u rijeku – kazuje nam Hrvić.


Gašeni kreč

Neki kupci teško mijenjaju navike, rekao nam je Senad Hodžić koji na pijaci prodaje gašeni kreč.

- Ovo je najzdravije za krečenje, a kupuje se i za dezinfekciju bunara - pojašnjava Hodžić.

Nakon ublažavanja mjera, u Starom gradu svoja vrata nisu otvorili Čabrina kafana, jedan frizerski salon i dvije trgovine. Rade samo dvije kafane, a i posla u njima je manje nego prije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.