MANIFESTACIJA U ZENICI

„Lastavica“ je prostor dovišta i zborišta

Od 24. jula do 2. avgusta planiran bogat vjerski, kulturni i sportski program

Piše: D. J. / Avaz.ba

23.7.2020

Organizatori predstavili događaje u sklopu „Lastavice“. D. Jurišić

Muftijstvo zeničko pripremilo je zbog koronavirusa reducirani, ali ipak bogat program za tradicionalnu vjersko-kulturnu i sportsku manifestaciju “Lastavica”, koji će ove godine biti realiziran od 24. jula do 2. avgusta, istakao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica i predsjednik pododbora za vjerska pitanja Jakub ef. Salkica.

Završni vjerski i sportski program održat će se 2. avgusta na platou Lastavica, koji se nalazi na granici općina Zavidovići i Kakanj te Grada Zenica, kada će biti proučena i lastavička dova, a lastavičku poruku ove će godine uputiti goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

“Večer Kur'ana”, koja će u petak, 26. jula, iza akšam-namaza biti održana  u Varošište kod Vranduka, bit će i prvi ovogodišnji vjerski događaj u sklopu “Lastavice”.

Planinarska tura

Novost ovogodišnje manifestacije je i planinarska tura na Lastavicu pod nazivom “Tragom

bosanskih bogumila”, koju će 26. jula predvoditi planinarski vodič Afan Abazović. Tom prilikom planinari će posjetiti i značajne historijske spomenike “Stećak gosta Mišljena”, “Markov kamen”…

- Cilj nam je da, na neki način, povežemo našu zajednicu s historijskim korijenima tog prostora. Lastavica je jedno specifično dovište u Bosni i Hercegovini. To nije samo prostor dovišta, nego i zborišta, gdje nema samo sakralnu, duhovnu dimenziju, nego ima i svoju profane dimenziju, koja se ogleda u snažnom povezivanju ljudi sa različitih područja - kazao je na današnjoj pres-konferenciji dr. Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora.

Stoljećima unazad, napomenuo je muftija Dizdarević, stanovnici sela iz te tri lokalne zajednice, koja gravituraju tom lokalitetu, okupljali su se i družili.

Povezivanje s prirodom

- Lastavica nas povezuje s prirodom, Lastavica nas povezuje s našim historijskim korijenima. Poštivanje Lastavice, po meni i neki istraživačima, najbolji je pokaz i dokaz da islam u BiH i Bošnjaci u BiH svoj identitet ne crpe samo iz osmanskog perioda. Mi smo baštinici i sljedbenici, na neki način, one kulture koja je bila ovdje prisutna, a radi se o bogumilskoj kulturi. Time, na neki način, diskreditiramo onaj mit o Bošnjacima kao Turcima - podsjetio je muftija Dizdarević.

On je najavio da će o potrebnim higijensko-epidemiološkim mjerama za održavanje “Lastavice” u petak, 31. jula, govoriti i na hutbi na džuma namazu.

Predsjednik pododbora za sport, Muhamed Begagić, istakao je da će se ove godine takmičenja održati samo u bacanju kamena s ramena, skoku iz mjesta i trčanju u vrećama.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.