UDRUŽENJE "FOJNIČANI"

Osigurana sredstva sa osam ekoloških akcija u Maglaju

Raspisan javni poziv za prijave

Planirano uređenje okoliša. N. Bradarić

Piše: N. Br. / Avaz.ba

24.8.2020

Udruženje građana „Fojničani“, kroz projekt “Misli o prirodi” i „EKO HUB Maglaj“, povezalo je četiri općine, maglajsku, ali i Žepče, Zavidoviće i Usoru. Već je raspisan javni poziv za prijave lokalnih ekoloških akcija na području ovih općina, a planirana je podrška u opremi i materijalu, uključujući hranu i osvježenje, u vrijednosti do 500 KM po akciji, za najmanje osam ekoloških akcija.

Rok za podnošenje prijedloga lokalnih ekoloških akcija je 30. avgust.

- Svi oni koji žele poboljšati stanje u svom okruženju neka se prijave online na stranici Udruženja. To mogu biti neformalne grupe građana, udruženja, sportisti, svako ko ima ideju uređenja okoliša - rekao nam je Davor Šupuković, sekretar Udruženja.

Izložba slika nastalih tokom likovne kolonije. N. Bradarić

Dio projekta „Misli o prirodi“ je kampanja „Ja sadim, a ti?“ Radi se o formiranju mini vrtova, na ograničenim površinama i balkonima, što je veoma popularno u zemljama zapadne Evrope.

- Čuda se mogu napraviti u malom prostoru. Online radimo sa 30 korisnika uz moj stručni nadzor. Učesnici imaju puno dobre volje, a projekt realiziramo do kraja februara s mogućnošću produženja - pojasnio je diplomirani inžinjer poljoprivrede Josip Antunović, član UO Udruženja.

Zbog pandemije, ove godine znatno je smanjen obim tradicionalnih „Fojničkih susreta“. Već je realizirana eko-akcija, a u saradnji sa HKDU „Naša baština“ iz Globarice izložba slika nastalih tokom likovne kolonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.