OTVORENA MANIFESTACIJA

Maglajlije ne zaboravljaju teške godine agresije

Tokom agresije poginulo je blizu 500 boraca, 550 je ratnih vojnih invalida, a život je izgubilo 210 civila

Sa obilježavanja. N. Bradarić

Piše: N. Br. / Avaz.ba

21.9.2020

Maglajlije dobro pamte vrijeme troipogodišnjeg ubijanja i rušenja, da je općina iz rata izašla kao treća po razrušenosti u Bosni i Hercegovini, da su rušene kuće, crkve i džamije, škole i fabrike i da je na maglajskom području palo najviše granata po glavi stanovnika, a upravo 21.septembra 1992. godine počela je, do tada, najžešća agresorska ofanziva. 

Tokom agresije poginulo je blizu 500 boraca, 550 je ratnih vojnih invalida, a život je izgubilo 210 civila. Manifestacijom „Septembarski dani otpora Maglaj 92-95“ čuva se sjećanja na sve teške dane agresije na ovaj grad ali i Bosnu i Hercegovinu. Tih sudbonosnih dana za borce maglajske brigade, prvo 201., a kasnije 327. Viteške brdske brigade nije bilo dileme: braniti i odbraniti ove prostore na kojima sada živimo i uživamo slobodu.  

Pamtimo 21. septembar, pamtimo i mnoge druge, ali kroz "Septembarske dane otpora" obilježavaju se svi ti datumi herojske odbrane Maglaja. Ova manifestacija obuhvata niz aktivnosti svake godine sa razlikom da se ove godine u uslovima pandemije malo drugačije sve realizuje - rekao je na otvaranju Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. 

Prema programu, već je organizovano takmičenje u sportskom ribolovu, ali slijedi streljaštvo i planinarski pohod. 

- U skladu sa mogućnostima mi smo opredijelili da se ove godine posvetimo obilasku porodica, posjetama, jer boračka populacija sve je starija. Mnogi od njih više i nisu među nama - najavila je Fatima Mahmutagić, predsjednica Organizacije porodica šehida-poginulih branitelja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.