KRIZNI ŠTAB

Epidemiološka situacija u ZDK-u nestabilna

Prema posljednjim podacima, u ovom kantonu je do sada zabilježeno 2.929 slučajeva infekcije virusom Covid-19, a aktivnih je oko 600 slučajeva

A. Ka. / Fena

S današnje sjednice Kriznog štaba

Foto: Fena


Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) je nestabilna s tendencijom pogoršanja u zadnjoj sedmici, konstatirano je na današnjoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK. 

Prema posljednjim podacima, u ovom kantonu je do sada zabilježeno 2.929 slučajeva infekcije virusom Covid-19, a aktivnih je oko 600 slučajeva. Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić rekao je da se tokom pandemije kontinuirano bilježe oscilacije u broju oboljelih, jer u jednom periodu taj broj raste, a potom se smanjuje. 

- Broj aktivnih slučajeva je znatno ispod maksimalnog broja koji smo imali tokom augusta, ali u ovoj sedmici bilježimo rast i za očekivati je da će se i u narednoj sedmici taj broj povećavati, a potom očekujemo da će doći do smanjenja - kazao je Huseinagić. 

Krizni štab je usvojio i revidirani Krizni plan na osnovu preporuka Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine i eksperata Svjetske zdravstvene organizacije. Plan je prilagođen novim okolnostima i saznanjima o načinu prenošenja i virusu Covid-19, a novina je da su ublažene određene restrikcije koje se tiču upotrebe zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

Više o temi ZDK

NA LICU MJESTA
I u Zenici počela školska godina
SAOPĆENJE
Većina u Skupštini ZDK je dekapitirana
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na