MAGLAJKA IMAN TERZIMEHIĆ

S knjigom druguje još od ranog djetinjstva

Proglašena jednim od najaktivnijih čitalaca u FBiH

Iman s uposlenicima maglajske biblioteke. N. Bradarić

Piše: N. Br.

19.10.2020

Već treću godinu Fondacija za bibliotečku djelatnost Federacije BiH organizira izbor najčitalaca. Nakon Samira Muminovića i Eldara Pezera, ove godine Maglaj je predstavljala srednjoškolka Iman Terzimehić, koja je proglašena jednom od najaktivnijih čitalaca.

Za godinu je pročitala stotinjak knjiga, ali ne samo obavezne lektire, beletristiku i romane nego i stručnu literaturu potrebnu za školovanje u Medicinskoj školi u Žepču. Zbog novog priznanja sretna je i ona sama, ali i uposleni u maglajskoj biblioteci.

Terzimehić: Volim priče iz života. N. Bradarić

- Lijepo se osjećam nakon dodjele nagrade. Zahvaljujem uposlenima u Biblioteci na nominaciji, ali najviše jer su mi usadili ljubav prema knjigama i čitanju - rekla nam je Terzimehić.

Direktorica Biblioteke Nina Bunjevac-Salkić vjeruje da će i ova nagrada biti motivirajuća za generacije koje dolaze.

- Ako se nekome čini da ovo nije veliko priznanje, moram reći da jeste i u rangu s najuspješnijim s takmičenja iz matematike, fizike ili neke druge nauke - naglasila je Bunjevac-Salkić.

Iman s knjigom druguje od djetinjstva. Počela je sa slikovnicama i bajkama, a nastavila s „ozbiljnijom literaturom“.

- Volim priče iz realnog života, ispričane istinite događaje jer iz njih možemo izvući pouku. Sretna sam da u našoj biblioteci mogu pronaći i dosta stručne literature, što mi olakšava školovanje. Mladi danas, generalno, malo čitaju, nemaju taj osjećaj da trebaju doći u biblioteku. Krive su i savremene tehnologije, ali i puno obavezne lektire u kojima je mladi ne mogu pronaći pa su razvili odbojnost prema čitanju - naglašava Terzimehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.