ORGANIZIRAJU RADIONICE

Ričardsonovi dom u Americi zamijenili za BiH

Nakon što smo živjeli u Sarajevu, prošle godine smo kupili kuću u Maglaju i tu smo se skrasili s djecom

Džimi, Kristen i Susan: Naišli na dobar prijem. N. Bradarić

Piše: N. Bradarić

21.10.2020

Početkom godine mnogi su upoznali nove stanovnike Maglaja, porodicu Ričardson (Richardson) i njihovu saradnicu Susan Sanders (Saunders) iz Amerike. Tada su organizirali zimsku radionicu engleskog jezika koja je izazvala veliko interesiranje.

Otad je prošlo devet mjeseci, pandemija je svima, pa i njima poremetila planove. Ali tu su, s novim sadržajima za djecu, omladinu i odrasle koji su počeli s prvim danima oktobra. U centru Maglaja, u jednom poslovnom prostoru koji je uređen kao dnevna soba, počeli su s radionicama engleskog jezika, sada pod imenom DVOR Maglaj.

Ljubazne komšije

- Nakon što smo živjeli u Sarajevu, prošle godine smo kupili kuću u Maglaju i tu smo se skrasili s djecom. Ejden (Ayden), Karson (Carson) i Mejsi (Macie) pohađaju školu na engleskom u Sarajevu, ali idu i u jednu osnovnu školu u Maglaju. Nije im lako, ali svi su tako ljubazni, učitelji, učenici, naše komšije i zahvalni smo im na tome - priča nam Kristen Ričardson (Christen).

Prije blizu tri godine Ričardsonovi su iz grada Atina (Džordžija) došli u Sarajevo. Džimi (Jimmy) je bio profesor na Univerzitetu, a Kristen je profesorica španskog jezika. Prema važećim bh. zakonima, da bi mogli raditi, morali su imati nekretninu u vlasništvu. Tako je počela potraga za kućom i gradom u kojem bi se na neki način skrasili.

- Kada smo došli u Maglaj, osjetila sam nešto posebno u srcu. Život u ovom gradu mi je kao Božiji dar -  priča nam Kristen, a Džimi posebno hvali komšije, njihovu ljubaznost, ali i svih Maglajlija.

Naglašava da im nedostaju domovina, tamošnja klima, neka hrana, ali posebno porodica.

Veliko zanimanje za radionice. N. Bradarić

Osvojili su ih i odličnim bosanskim jezikom.

S polaznicima radionica engleskog jezika rade certificirani nastavnici. Mnoge radionice koje organiziraju su besplatne, a ima ih i na komercijalnoj osnovi.

- DVOR je organizacija za opće dobro i edukaciju. Radimo projekte koji su vezani za obrazovanje, ali i humanitarne projekte. Glavni ured je u Sarajevu, a uskoro otvaramo kancelarije u Tuzli i Maglaju. Želimo sarađivati s kulturnim, ali i obrazovnim institucijama - pojašnjava Džimi.

Jednostavna prijava


S djecom radi i Susan Sanders.

- Uz Džimija, i ja ću biti učiteljica, a za učešće u radionicama sasvim se jednostavno prijaviti, na Facebook DVOR Maglaj. Svako može naći nešto za sebe - dodaje Susan, naglašavajući da sarađuju s evanđeoskom crkvom, koja svoje sjedište ima u Sarajevu i koja je puno pomogla Maglajlijama nakon katastrofalnih poplava, ali i tokom pandemije. Planiraju realizirati nekoliko zanimljivih sadržaja.

Polaznici prezadovoljni

Polaznici radionica su vrlo zadovoljni.

- Sretan sam zbog prilike da usavršim engleski jezik koji učim i u školi. Večeri kada igramo zabavne igre su posebno interesantne - rekao nam je Amar Mehinagić.

Alma Hadžić kaže da je pohađati radionice divno iskustvo, a u današnje vrijeme veoma je važno znati strane jezike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.