U MAGLAJU

Podijeljeno 300 sadnica autohtonog voća

Općina nastoji olakšati poljoprivrednim proizvođačima

N. Br.
  • Značajna pomoć

    Značajna pomoć

    Foto: N. Bradarić


U okviru projekta „Poljoprivredom u borbi protiv koronavirusa“, Udruženje „Agro-Liješnica“ podijelilo je 300 sadnica autohtonog voća, pšenice za sjetvu na 20 dunuma zemlje i 20 paketa sitnih sjemena za plastenike socijalno ugroženim kategorijama stanovništva na području općine Maglaj.

Projekt finansira Evropska unija, a implementira UNDP u BiH. Elvir Čamić, predsjednik Udruženja „Agro-Liješnica", naglasio je da je vladalo veliko interesiranje za ovu podjelu.

- Hvala donatorima na ovoj podjeli, posljednjoj u ovom projektu koji je trajao dva mjeseca. Meni lično je najdraža, jer je bilo veliko interesiranje za sadni materijal, a posebno za sadnice voća koje su autohtone i pšenicu. Prema programu rada Udruženja, u naredne dvije godine planiramo posaditi 2.000 autohtonih sadnica na području općine. Svaka mjesna zajednica bi dobila stotinjak sadnica, tako da bi istovremeno korisnici ovog projekta koji pripadaju socijalnim kategorijama jedan dan bili kooperanti - kazao je Čamić.

Ferhat Bradarić, šef Odjeljenja za lokalni razvoj, biznis i poduzetništvo općine Maglaj, pozvao je poljoprivredne proizvođače da se prijave i na aktuelne javne pozive koji se finansiraju iz budžeta.

- Općina ulaže velike napore u poljoprivredu i ovo je jedan projekt koji radimo zajedno sa UNDP-om putem poljoprivrednih udruženja koja djeluju na lokalnom području, a koja su njihovi direktni partneri i implementatori ovih projekata. Ovo je čitav niz mjera koje lokalna vlast poduzima u ovom periodu pandemije da se koliko-toliko olakša poljoprivrednim proizvođačima da osiguraju prostor i sredstva za proizvodnju zdrave hrane. Općina je objavila devet javnih poziva za sredstva iz budžeta. Mogu konkurirati za podršku za peradarstvo, uzgoj krastavaca kornišona, feferona, plasteničku proizvodnju, pčelarstvo, kukuruz, jagodičasto voće i proizvodnju aronije i borovnice - istakao je Bradarić.

Više o temi Maglaj

ORGANIZIRAJU RADIONICE
Ričardsonovi dom u Americi zamijenili za BiH
MAGLAJKA IMAN TERZIMEHIĆ
S knjigom druguje još od ranog djetinjstva
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na