PAZARNI DAN U MAGLAJU

Manje kupaca, čekaju se penzije

Bude i onih koji prodaju tek manje količine onoga što proizvedu

N. Br.

Raznovrsna ponuda na tezgama

Foto: N. Bradarić


Na pijaci u Maglaju, koja je tradicionalno srijedom, ponuda je bila u skladu s vremenom. Poljoprivrednici beru posljednje paprike ili paradajz iz svojih bašta, kupuje se kupus za kiseliti, suho voće starih sorti jabuka i kruške. Prodavači tvrde da su osjetili da penzioneri čekaju penzije.

Asim Karabegović, poljoprivrednik s Bijele Ploče, na pijaci prodaje kupus iz vlastite proizvodnje. Vrećica je koštala pet i tri KM, zavisno od kvaliteta.

  • Karabegović: Nešto slabiji urod

    Karabegović: Nešto slabiji urod

    Foto: N. Bradarić


- Nešto slabiji urod je bio ove godine. Bilo je puno kiše pa je dio uroda istruhnuo. Kupaca ima, ne žalim se, kupusa će biti do kraja novembra – ističe Karabegović.

Na pijaci bude i onih koji prodaju tek manje količine onoga što proizvedu. Takvo voće i povrće često je uzgajano bez upotrebe vještačkih đubriva, pa je i nešto skuplje, ali jednako traženo.

Ismeta Šahbaz i Suljo Hasanbašić zadovoljni su prodajom.

- Mušterija ima, posebno onih koji znaju šta je kvalitet. Jabuke i kruške su po dvije KM. Imam starinske sorte jabuke „kanjiške“, kruške „zimke“ – ističe Šahbaz.

  • Hasanbašić: Imam veliki voćnjak

    Hasanbašić: Imam veliki voćnjak

    Foto: N. Bradarić


I Suljo Hasanbašić iz Moševca prodaje viškove voća i povrća koje sam proizvodi.

- Imam svoju zemlju, plastenike i krave. Sušim voće, ima sušionica još po Moševcu, a ja imam veliki voćnjak jabuke, kruške i šljive - rekao nam je Hasanbašić.

Što se tiče cijena, karfiol i brokule su od 1,50 do 2 KM, prasa i cvekla 1,50, repa od 1 do 2 KM, bijeli luk 8, a paprike od 2 do 2,50 KM. Jabuke i kruške su 1,50 KM, kao i mandarine, dok su banane 1,20, a kilogram oraha 16 maraka. Domaće jabuke i kruške koštale su po 2 KM, suho voće (kruška, jabuka i šljiva) od 4,50 do 10 KM, dok je pekmez od kiselih jabuka 12, a od slatkih 10 KM. 

Više o temi Maglaj

CRVENI KRIŽ MAGLAJ
Osigurano 50 paketa za socijalno ugrožene
U MAGLAJSKOM "BONTEXU"
Završavaju proizvodnju košulja za policiju u Italiji
NA VRH

Podijeli članak na