JAVNA KUHINJA U MAGLAJU

Povećan broj korisnika, najviše starih osoba o kojim se rodbina ne može brinuti

Zahvaljujući donatorima "Merhamet" je realizirao brojne kampanje

Obrok u Javnoj kuhinji dobiva 157 osoba. N. Bradarić

Piše: N. Bradarić

16.11.2020

Tešku ekonomsku situaciju osjete i u Regionalnom odboru (RO) „Merhamet“ Maglaj. U aprilu je Javna kuhinja imala 144 korisnika, a sada ih je 157. Najviše je starih osoba o kojima se ni njihovi najbliži srodnici ne mogu brinuti.

U „Merhametu“ se nadaju da će lokalne i kantonalne vlasti svojim tranšama pomoći rad kuhinje do kraja godine kako ne bi bili primorani smanjivati broj korisnika.

Zahvaljujući donatorima, realizirane su brojne kampanje. Štićenicima Staračkog doma „Sira“ u Lepenici donirani su prehrambeni proizvodi i voće, korisnicima Javne kuhinje često se pripreme bogatiji obroci, pripremala se i halva tokom obilježavanja rođenja Muhammeda, a. s., zahvaljujući džematlijama i donatorima osigurane su značajne količine povrća, a nabavljena je i savremena ljuštilica za krompir vrijedna blizu 2.500 KM.

Pomoć socijalno ugroženima. N. Bradarić

- Sredstva su osigurali Arnela Jašić i Hafiza Smajlović iz Austrije, Bosansko-kanadsko humanitarno udruženje iz Toronta te radnici tešanjske firme „INOX Ajanović“ koji od svake plaće pomažu rad kuhinje - rekla nam je Sanela Omerović, direktorica RO „Merhamet“ Maglaj.

Iz budžeta ZDK redovno se isplaćuju tranše za rad Javne kuhinje, dok je iz općinskog budžeta od 40.000 isplaćeno 22.500 KM. Vlada Federacije osigurala je 3.000 mesnih konzervi za korisnike kuhinje, a ovih dana okončana je i isplata stipendija za djecu jetime, njih 41 u Maglaju i Kaknju u vrijednosti od oko 10.500 KM.

- Mehemedu Ramiću, povratniku u istočnu Bosnu, nakon motokultivatora, osigurali smo prikolicu i sredstva za nabavku 25 ovaca - dodala je Omerović.

Na prigodan način obilježen je i Međunarodni dan međusobne saradnje, a mališani iz predškolske ustanove „Maglajska mala raja“ osigurali su školski pribor za 19 djece korisnika kuhinje, a zauzvrat su dobili nešto slatkiša i igračaka.

Na ovoj donaciji roditeljima je zahvalila direktorica Armina Bočić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.