MAGLAJ

Bitka za Spahića gaj nije zaboravljena

Ovo je bila jedna od najznačajnijih bitki koja je donijela jednu izvjesnu prekretnicu u toku rata

Položeno cvijeće na spomen-obilježja. N. Bradarić

Piše: N. Br.

18.11.2020

Maglaj se s ponosom sjeća 17. novembra 1992.godine kada je izvedena prva oslobodilačka akcija pripadnika maglajske brigade Armije RBiH. Tada su pripadnici Protivdiverzantnog voda (PDV) Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Maglaj, u dobro pripremljenoj i briljantno izvedenoj akciji, oslobodili veliki dio privremeno zauzete teritorije na koti Spahića gaj.

Sve je počelo u ranu zoru tog hladnog i kišovitog novembarskog dana kada su pripadnici PDV zajedno sa borcima iz čete Stari Grad, čete Kosova i zeničkih četa 69. i 25., po teškim vremenskim prilikama, probili agresorski obruč, unijeli paniku i oslobodili veliki dio teritorije uspostavivši nove linije odbrane. Ovom akcijom, sada se može reći, tok rata je promjenjen, jer Maglaj, agresoru više nije bio kao na dlanu.

Kujrić: Tada smo shvatili da smo jaki. N. Bradarić

Polaganjem cvijeća na centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana i spomen-obilježje na Spahića gaju obilježena je  28. godišnjica velike oslobodilačke akcije.

Prisutnima su se obratili Samir Kujrić u ime PDV, Fatima Mahmutagić predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Maglaj i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

- Ovo je svakako bila jedna od najznačajnijih bitki koja je donijela jednu izvjesnu prekretnicu u toku rata. Tada smo shvatili da smo jaki, da možemo napraviti mnogo dobrih stvari i da se možemo uspješno odbraniti - kazao je Kujrić.

Načelnik općine kazao je da državu i dalje treba braniti i jačati, te sačuvati stanovništvo i omladinu.

- U svakoj prilici moramo odati priznanje svim onima koji su dali svoje živote za odbranu našeg Maglaja i naše Bosne i Hercegovine. Naravno ,isto tako priznanje našim ratnim vojnim invalidima i svim borcima Armije RBiH - naglasio je Mahmutagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.