HUMANOST NA DJELU

Brezanski davaoci oborili rekord: Darovali 125 doza krvi za Kantonalnu bolnicu Zenica

U ime Crvenog križa općine Breza zahvalili su se svi građanima sa sloganom "Humanost je vrlina čovjeka"

Piše: Z. Karić

11.12.2020

Odazvao se veliki broj građana. Crveni križ

Crveni križ općine Breza je organizirao je četvrtu redovnu akciju darivanja krvi u ovoj godini sa transfuzijskim centrom Kantonalne bolnice Zenica. Akcija je održana povodom Svjetskog dana ljudskih prava, 10. i 11. decembra 2020. godine, na koju su se kao i do sada odazvali vjerni davaoci.

- Pored skromnih prostornih uvjeta, akcija je održana u sportskoj sali u kojoj nema grijanja. Naši darivaoci su pokazali svoju humanost i solidarnost odazvavši se na ovu dvodnevnu akciju u velikom broju, tako da je krv darovalo 125 davaoca, dok njih 16 iz zdrastvenih razloga nisu bili u mogućnosti darovati krv. U ovoj akciji darivanja, imali smo 14 davalaca koji su po prvi puta darivali krv, dok su ostali višestruki davaoci. Ponosni smo na naše davaoce koji su po ko zna koji put pokazali svoju humanost da u ova teška vremena borbe protiv epidemije COVID-19 bez predrasuda, pokažu svoju odlučnost i pomognu onima kojima je potrebna pomoć - rekao je sekretar Crvenog križa općine Breza, Nedžad Dinar .

Također, navode, koristimo priliku da se izvinimo našim darivaocima zbog čekanja da daruju krv, a zbog poznate situacije i ograničenja za vrijeme pandemije te nedovoljnog broja zdrastvenih radnika transfuzije, što je uzrokovalo da jedan dio darivalaca ne daruje najdragocijeniju pomoć onima kojima je potrebna.

- Po ko zna koji put, nadasve, ovim humanim ljudima se želimo zahvaliti na njihovoj nesebičnoj odlučnosti, odgovornosti, humanosti i solidarnosti, a to mogu samo vrijedni rudari i naši plemeniti sugrađani velikog srca i čiste duše. Moramo istaći, Crveni križ općine Breza je u ovoj godini izvršio Plan darivanja sa 146 posto prebačaja ili ukupno je dato 438 doza krvi u odnosu na planiranih 300, što nas, kao lokalnu zajednicu, svrstava u prve redove na nivou Kantona i Federacije u odnosu na broj stanovnika naše općine - navodi Dinar.

U ime Crvenog križa općine Breza zahvalili su se svi građanima sa sloganom "Humanost je vrlina čovjeka" što su oni bezbroj puta pokazali, kao i sada.

- Veliki doprinos ovoj izuzetnoj akciji dali su naši volonteri i mladi koji su, kao i do sada bezbroj puta pokazali odvažnost i nesebičnost - istakao je Dinar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.