BLAGDANI

Badnjak večeras zasjao i u dvorištu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici

- Glavna je poruka ljubav, jer je Gospod najviše pričao i najviše šalje poruke ljubavi, poručio je sveštenik Dražen Adžić

Potpaljivanju badnjaka svjedočilo oko 250 pravoslavnih vjernika. Fena

N. Ajnadžić

6.1.2021

Badnjak je večeras zapaljen i u dvorištu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici, čime su pravoslavni vjernici iz tog grada počeli obilježavati sutrašnji veliki hrišćanski praznik Božić.

Badnjak je svetom vodicom poškropio te održao i bogosluženje sveštenik Dražen Adžić, koji će sutra u 7 sati, u istoj crkvi predvoditi i božićnu liturgiju. 

Adžić je napomenuo kako unošenjem badnjaka i slame vjernici u svoje domove "unose i sliku Hristovog rođenja".

- Inače, badnjak je hrastovo, koje je jedno od najjačih drva i zato daje najveću svjetlost. Zbog toga je to drvo simbol Gospoda Hrista, jer je On najveća svjetlost koja nam je poslata - objasnio je simboliku paljenja badnjaka zenički sveštenik Adžić.

Poruka Božića, napominje Adžić, je slavljenje Boga među ljudima dobre volje, bez obzira na vjeroispovjest i bilo kakvu drugu orjentaciju među ljudima. 

- Glavna je poruka ljubav, jer je Gospod najviše pričao i najviše šalje poruke ljubavi, uzajmanog života i tolerancije - podvukao je Adžić, koji je bogosluženje predvodio umjesto koronavirusom zaraženog starješine tog zeničkog hrama, jereja Marka Maleša.

Bogosluženju u crkvi prisustvovalo je nešto više od 30 vjernika, ali je potpaljivanju badnjaka svjedočilo oko 250 pravoslavnih vjernika, kojih, inače, po procjenama u tom gradu ukupno ima oko 600.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.