MAGLAJ

Izgrađen najveći stambeno-poslovni objekt nakon rata

Uloženo sedam miliona KM, rasprodati svi stanovi

Radi se o objektu koji se sastoji od dvije lamele. N. Bradarić

Piše: Nejra Bradarić

18.1.2021

U Maglaju je završena izgradnja najvećeg stambeno-poslovnog objekta u poratnom periodu. Investitori su firme „Alu Wood Inžinjering“ sa 85 posto učešća te Mljekara „Saraj Milk“ sa 15 posto.

Potrebe kupaca

Radi se o objektu koji se sastoji od dvije lamele sa pet odnosno šest spratova, u prizemlju objekta je devet poslovnih prostora, 60 je stanova, a u podrumu su 34 garažna mjesta. Stanovi su površine od 36 do 75 kvadratnih metara, a prodavani su po cijeni od 1.350 KM s PDV-om. 

Procjenjuje se da je tržišna vrijednost objekta sedam miliona KM. Prema riječima većinskog investitora Nesiba Serhatlića, realizacija projekta trajala je više od dvije godine, a sama izgradnja 15 mjeseci.


Serhatlić: Nešto niže cijene. N. Bradarić

- Nakon godina rada po terenu, odlučili smo se za investiciju u Maglaju, a vodili smo se činjenicom da stanova uvijek manjka. Opredijelili smo se za gradnju stanova uz nešto niže cijene, a prema potrebama kupaca. Do početka pandemije, u toku gradnje, imali smo prodatu polovinu stanova. Onda je nastupilo kratko zatišje, a u ovom trenutku za tržište je ostao samo jedan stan – istakao je investitor Nesib Serhatlić iz firme „Alu Wood Inžinjering“ i posebno naglasio učešće lokalnih firmi u ovom projektu te pomoć općinskih vlasti.

Ova firma prošle godine počela je novu investiciju i to kupovinom objekta koji je bio u vlasništvu PBS-a Sarajevo, na placu površine 1.300 kvadratnih metara.

Regulacioni plan

- U toku je zakonska procedura, izmjena Regulacionog plana, a nadam se da bismo u aprilu mogli početi s pripremnim radovima. Planiramo izgradnju objekta koji bi se ambijentalno trebao uklopiti u ovaj dio grada gdje se već nalaze neboder sa 14 spratova, sportska dvorana i stambeni objekti. Zainteresiranih za kupovinu stanova već ima - rekao nam je Serhatlić. 


Dvije varijante

Serhatlić naglašava da su dvije varijante kako bi budući objekt trebao izgledati. 

- Jedna je da gradimo objekt od sedam spratova, a druga, koja je veoma izazovna i primamljiva, je da možda gradimo neboder „blizanac“ postojećeg. Vidjet ćemo koja je od ideja optimalna. Očekujemo i podršku lokalnih vlasti, prije svega zbog vrlo zahtjevnog projekta, a procjenjujemo da bi gradnja trajala oko dvije godine – rekao je Serhatlić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.