ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Komisija za nadzor rada policije traži analizu Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK

Ambasada SAD u BiH i OHR ranije su žestoko kritikovali vlasti Zeničko-dobojskog kantona zbog novog prolongiranja primjene Zakona

Vlasti u ZDK nisu pokazale neophodnu posvećenosT. Avaz

A. Č.

9.2.2021

Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona predložila je Skupštini ZDK da analizira Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Kancelarija visokog predstavnika (OHR) ranije su žestoko kritikovali vlasti Zeničko-dobojskog kantona zbog novog prolongiranja primjene Zakona o unutrašnjim poslovima u tom kantonu.

U zajedničkom pismu tada su naveli su da, uprkos dugoj i kvalitetnoj saradnji na osnaživanju i profesionalizaciji policije, vlasti u ZDK nisu pokazale neophodnu posvećenost takvim nastojanjima.

Jedan od zaključaka koji je danas usvojen, a koji je predložio član Komisije za nadzor rada policije ZDK Ermin Čehić, je taj da se Skupštini ZDK predloži da na nekom od narednih zasjedanja analizira i preispita primjenu važećeg Zakona u smislu potrebe i neophodnosti njegove potpune primjene.

Potrebno je i eventualno donošenje odgovarajućih izmjena i dopuna, odnosno donošenje novog Zakona. Ovo se odnosi na depolitizaciju policijskih organa u ZDK te finansijsku neovisnost kako je to regulirano u mnogim kantonima u FBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.