ODRŽAN SASTANAK

Larson pohvalio rad institucija ZDK na polju korupcije

Vlada ZDK je bila mudra kada je na početku pandemije uspostavila saradnju s UNDP-om oko javnih nabavki i nabavke medicinske i zaštitne opreme, te izbjegla zamke u koje su neki kantoni upali, kazao je Larson

Sa današnjeg sastanka. Fena

Fena

11.2.2021

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić održao je sastanak sa savjetnikom za borbu protiv korupcije pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Larsonom (Eric) na kojem su sagledane aktivnosti Vlade ZDK na polju institucionalne prevencije i borbe protiv korupcije.

Te aktivnosti započete su 2016. godine formiranjem Tima za borbu protiv korupcije, u saradnji s Agencijom za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK), a potom i formiranjem posebnog Sektora za borbu protiv korupcije pri Ministarstvu za pravosuđe i upravu.

Harmonizirane aktivnosti

Naglašeno je da je prevencija i borba protiv korupcije osnovni zadatak Sektora i Tima, a ne procesuiranje slučajeva korupcije što je u nadležnosti tužilaštva, policije i drugih organa. Također, rečeno je da su aktivnosti Vlade ZDK dobrim dijelom harmonizirane s aktivnostima Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanju kvalitetom Kantona Sarajevo.

Larson je rekao da je s razlogom došao u sjedište Vlade ZDK kako bi razgovarao s premijerom Bašićem, koji je u prethodnom sazivu Vlade učestvovao u pokretanju aktivnosti u ovoj oblasti, kada je obnašao dužnost ministra za pravosuđe i upravu ZDK.

- Radite dobar posao. Vlada ZDK je bila mudra kada je na početku pandemije uspostavila saradnju s UNDP-om oko javnih nabavki i nabavke medicinske i zaštitne opreme, te izbjegla zamke u koje su neki kantoni upali. Dobar posao radi i komesar policije ZDK Semir Šut, a pohvalno je i kako ste jedini proveli reviziju diploma - rekao je Larson.

Revizija diploma

Premijer Bašić je rekao da je revizija diploma završena u obimu od 80 posto, ali da je ograničavajući faktor za nastavak ovog procesa to što pojedini univerziteti, posebno u RS, HNK, pojedini privatni fakulteti i fakulteti izvan BiH, traže novčanu naknadu za provjeru diploma, što značajno poskupljuje proces revizije.

Naveo je da je ova vlada posljednje dvije godine uspostavila mehanizme po kojima niti jedna marka iz kantonalnog budžeta ne može biti utrošena bez javnog poziva, a u toku je i izrada Uredbe o grantovima.

- Ova vlada u svom punom kapacitetu stoji na raspolaganju Sektoru i Timu za prevenciju i borbu protiv korupcije da sve svoje aktivnosti prilagodi mehanizmima koji će omogućiti nulti stepen korupcije u javnom sektoru - rekao je Bašić.

Na sastanku je također razgovarano o mogućnosti potpisivanja memoranduma o saradnji na prevenciji i borbi protiv korupcije između Ambasade SAD Vlade ZDK, čime bi se pomoglo kadrovsko i materijalno jačanje kapaciteta ZDK-a za borbu protiv korupcije.

Sastanku s Larsonom, bivšim međunarodnim tužiocem Tužilaštva BiH i bivšim savjetnikom za pravosuđe u Ambasadi SAD u Crnoj Gori, prisustvovali su ministar za pravosuđe i upravu ZDK Nebojša Nikolić i predsjednik Tima Vlade ZDK za prevenciju i borbu protiv korupcije Dževad Fejzić, saopćeno je iz ZDK.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.