POJAČANE AKCIJE

MUP ZDK: Prošle godine oduzeta 203 vozila

Smanjenje broja saobraćajanih nezgoda, kazali su, rezultat je velikog napora uloženog na unapređenju postojećeg stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja

A. K.

Tokom prošle godine policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK oduzeli 203 vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja u saobraćaju, saopćeno je iz ove institucije.

Kao rezultat izvršenih analiza i procjena, u okviru Operativnog plana na poboljšanju stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, intenzivirane su aktivnosti sa ciljem preventivnog djelovanja. Pojačano je prisustvo  policijskih patrola na magistralnim putevima, povećan je broj lokacija na kojim je vršeno mjerenje i kontrola brzine kretanja vozila, te nastojao smanjiti broj prekršaja i krivičnih djela u saobraćaju i samim tim umanjiti rizici nastupanja saobraćajnih nezgoda, naveli su.

Kontrole u saobraćaju

Smanjenje broja saobraćajanih nezgoda, kazali su, rezultat je velikog napora uloženog na unapređenju postojećeg stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, inovativnog pristupa i metoda koje su primjenjivane u proteklom periodu, intenzivnog preventivnog rada i djelovanja, te velikog broja pojačanih akcija koje su realizirane po svim segmetima, kao i drugih mjera koje su poduzimane u skladu sa izvršenim procjenama.

Tokom 2020. godine i prva dva mjeseca tekuće godine, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su na svim putevima na području Kantona, prilikom kontrola u saobraćaju, te provođenja pojačanih akcija, privremeno oduzeli 203 vozila od vozača, za koje je izvršenim provjerama utvrđeno da su višestruki povratnici u činjenju prekršaja u saobraćaju.

Kako je utvrđeno izvršenim provjerama, vozačima od kojih su oduzeta vozila je izrečen veliki broj novčanih kazni za počinjene prekršaje u saobraćaju, a nekim od njih i ukupne kazne u iznosima od po nekoliko hiljada konvertibilnih maraka.

Sporna vozila su privremeno oduzeta u skladu sa članom 19. Zakona o prekršajima Federacije BiH i članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona. Protiv navedenih lica su nadležnim sudovima podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, sa prijedlogom izricanja mjere trajnog oduzimanja motornih vozila radi zaštite javne sigurnosti.

U prilog činjenici o značaju poduzetih aktivnosti, govori podatak da su kao rezultat naročitog zalaganja i proaktivnog pristupa, te dobre i kvalitetne saradnje sa nadležnim sudovima, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u periodu od 2014. do 2020. godine, od nesavjesnih i bahatih vozača oduzeli i deponovali ukupno 790 vozila, navodi se u saopćenju. 

Od navedenog broja, 243 vozila su uništena, 215 vozila je prodato putem javne licitacije, 13 vozila je predato na nadležnost Upravi za indirektno oporezivanje BiH, dok se na lokaciji predviđenoj za deponovanje i čuvanje privremeno oduzetih vozila trenutno nalazi 236 vozila za koje se čeka pravosnažno okončanje postupaka pred nadležnim sudovima.

NA VRH

Podijeli članak na