INICIJATIVA

Ljepote netaknute prirode: Žepačke planine idealne su za svakoga

Radimo na pripremi dokumentacije, kaže Matijević

R. Agić

Osebujna ljepota oduševljava planinare

Foto: R. Agić


Žepačke planine idealne su za svakoga ko misli planinariti, a posebno se ističe Matinski vis, na 964 metra nadmorske visine.

Neistražena flora i fauna

Svojim geološkim oblicima oduševljava planinare. Ova planina svjedoči o očuvanosti biljnih i životinjski vrsta te odiše ljepotom netaknute prirode.

Biologu Mirku Matijeviću, predsjedniku Planinarskog društva „Vis“ Žepče, pripadaju velike zasluge na istraživanju do sada neistraženog biljnog i životinjskog svijeta na ovoj planini.

Matinski vis

Prema njegovim riječima, ovo je područje kojem bi trebalo posvetiti posebnu pažnju zbog njegove neobičnosti i osebujnosti.

- Na njoj živi više od 100 vrsta leptira, a tokom godine na planini se gnijezdi oko 40 vrsta ptica, što selica što stanarica. Planina je stanište gotovo svih divljih životinja, a njeno bogatstvo ogleda se i u brojnim izvorištima vode. Na širem lokalitetu registrirano je oko 50 izvorišta pitke vode - rekao je Matijević.

Matinski vis, koji je udaljen od Žepča oko 10 kilometara i do čijeg vrha se pješice može doći za tri i po sata, uz svoje prirodne ljepote, ljubiteljima prirode nudi i brojne turističke sadržaje.

Planinarski dom

Žepački planinari su 2001. godine sagradili planinarski dom, koji je smješten na proplanku u podnožju samog vrha planine. Dom raspolaže s 30 ležaja, kuhinjom i salom za 50 osoba. Zahvaljujući projektu Planinarskog društva „Vis“, prije dvije godine na ovom području sagrađen je edukativno-rekreativni kompleks koji sadrži adrenalinski park, biciklističke i edukativne staze, vidikovac, igrališta za djecu i druge sadržaje koji su obogatili turističku ponudu planine Matinski vis. S izgrađenog vidikovca pruža se prekrasan pogled na Maglić, Konjuh, Zvijezdu, Bjelašnicu te slavonske planine.

Zbog svega toga, kako kaže Matijević, u PD „Vis“ ozbiljno rade na pripremi dokumentacije potrebne za proglašenje ove planine parkom prirode.

Više o:

Žepče Planine
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na