VISOKO

Najmisteriozniji tuneli u BiH

Jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u našoj zemlji

Piše: N. Smajlović

19.3.2021

Tuneli „Ravne“ kriju brojne tajne. N. Smajlović

Prahistorijski podzemni kompleks tunela „Ravne“ u Visokom zasigurno je jedna od najatraktivnijih i najmisterioznijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Ekipa „Avaza“ posjetila je podzemni kompleks ovih tunela.



Podzemni labirint

Pronalazak ovih tunela i otkriće cijelog labirinta najavio je i pronalazač bosanskih piramida Semir Osmanagić u jednoj od svojih knjiga, a hipotezu je bazirao na sličnim primjerima iz Egipta, Kine i Meksika.

Fondacija je upornim višegodišnjim radom potvrdila da se u konglomeratu nalazi podzemni labirint, koji se pruža desetinama kilometara.

Istraživanjima u godinama iza nas došlo se do brojnih zapanjujućih rezultata, pa tako u labirintu ne postoje negativna zračenja, prirodna radioaktivnost, niti negativna energija podzemnih vodenih tokova.

Cirkulacija zraka je izvanredna, a tokom čišćenja i istraživanja utvrđeno je zaista nevjerovatno prisustvo negativnih jona, koje je za nekoliko desetina puta više u odnosu na planine i najzdravija mjesta koja poznajemo.

Turistička atrakcija

Prahistorijski podzemni kompleks tunela „Ravne“ godišnje posjete desetine hiljada ljudi iz cijelog svijeta.

Lokalitet, pristupni putevi, kao i brojni sadržaji uređeni su tako da se gosti osjećaju sigurno te im se nude brojni sadržaji i obilasci, od laganog dolaska na lokaciju preko besplatnog parkinga do velike aleje suvenirnica, ugostiteljskih sadržaja, te uživanja u još nekoliko uređenih cjelina koje se nalaze u krugu od nekoliko stotina metara i zajedno čine Kompleks „Ravne“.

Pandemija koronavirusa utjecala je na manji broj posjetilaca iz inozemstva, ali su u Fondaciji zadovoljni brojem gostiju, uz napomenu da je obavezno poštivanje epidemioloških mjera.

Dva kulturna sloja

Udaljenost od ulaza u tunel „Ravne“ pa do Bosanske piramide Sunca iznosi 2,4 kilometra.

Kroz radove i čišćenje se stiglo i do otkrića dva kulturna sloja (dio zemlje koji sadrži ostatke ljudskog života) - graditelja tunela od prije više od 30.000 godina i civilizacije koja je tunele i prostorije zatrpala šljunkovitim materijalom prije 5.000 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.