PORUKA MAGLAJSKOG ŽUPNIKA

Velečasni Franjo Tomić: Živimo u nadi i vjeri da će i ovo proći!

Ni strah, ni izolacija, ni ograničenost kretanja ne trebaju imati posljednju riječ u životima ljudi, ističe Tomić

Velečasni Tomić: Prikaz groba pun simbolike. N. Bradarić

Piše: N. Bradarić

4.4.2021

I ovaj Uskrs vjernici dočekuju u specifičnim uvjetima pandemije.

- Živimo u nadi i vjeri da će i ovo proći - rekao nam je velečasni Franjo Tomić, maglajski župnik, te vjernicima poželio Uskrs ispunjen nadom, radošću i svakim blagoslovom.

Svetište Leopolda Mandića blagdanski je dekorirano. Osim reljefa Posljednje večere, koji se nalazi na oltaru, tu su i prikaz Kalvarije, Isusov grob, kao i slika „Uskrsnuće“, rad župljanina i vrsnog slikara Alojzija Gašparevića Gaše.


Prolaznost života

- Zahvaljujem Bogu, našem Gaši, župljanima i prijateljima koji su nas podržali u ovoj našoj ideji. I prije je u Svetištu, povodom Uskrsa, postavljan Isusov grob i on se nalazio ispred oltara. Međutim, bio je malo nesrazmjeran u odnosu na cijelu crkvu. Gledajući slike iz Svete zemlje, gdje je, prema predanju, bio Isusov grob, naš Gašo se potrudio da napravi novi prikaz groba, vrlo slikovit, pun simbolike i značenja, počev od bršljana, vječnog svjetla pa do tabernakula. Sve skupa u nama pobuđuje vjeru i razmišljanje o prolaznosti života ovdje na zemlji - kazao nam je vlč. Tomić.

Svetište Leopolda Mandića dekorirano u duhu blagdana. N. Bradarić

Naglašava da je ovo „drugi Uskrs koji ih, strožijom ili blažom izolacijom, poistovjećuje s apostolima nakon Kristovog raspeća i uskrsnuća“.


Zatvorena vrata

- Apostolska samovoljna izolacija zbog straha trajala je 50 dana, sve do silaska Duha svetog na njih. Nešto slično kao apostoli, zajedno sa svim drugim sugrađanima, doživljavamo svi skupa situaciju zatvorenih vrata. Strah u sadašnjosti i preplašenost za budućnost. Međutim, ni strah, ni izolacija, ni ograničenost kretanja ne trebaju imati posljednju riječ u životima ljudi. Posljednju riječ treba imati vlastito obraćenje, preobraženje, korigiranje vlastitog životnog ponašanja. Vjera u Uskrslog nije uzdizanje iznad ostalog dijela čovječanstva, nego nam ta vjera, usred ove i ovakve neizbježne patnje, utemeljuje nadu da se patnja može nadvladati - poručio je vjernicima vlč. Franjo Tomić, župnik maglajske župe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.