PROBLEMI

Podaci s Biroa za zapošljavanje: U Maglaju nema posla za frizere i ekonomiste

Na evidenciji nezaposlenih trenutno su 3.723 osobe

Piše: N. Br.

17.6.2021

Najviše nekvalificiranih radnika na birou. N. BRDARIĆ

Na evidenciji nezaposlenih na maglajskom području trenutno su 3.723 osobe, a više od polovine su aktivni tražioci zaposlenja. Posljednjeg dana 2020. godine nezaposlenih je bilo stotinjak više, no vjeruje se da je razlog tome odlazak mladih iz Maglaja.

Od 3.723 nezaposlene osobe i dalje je najviše nekvalifikovanih radnika 40 posto. Najviše ih je starosti od 36 do 60 godina, na evidenciji je i 1.141 osoba do 35 godina života.

 Onih sa višom i visokom stručnom spremom te magistara je 149.

Među nezaposlenim i dalje prednjače prodavači, frizeri i ekonomski tehničari, a među nezaposlenim sa visokom stručnom spremnom ekonomisti. Na evidenciji nezaposlenih su i četiri magistra farmacije.

- U maju je sa evidencije nezaposlenih po raznim osnovama brisano 97 osoba, a 81 zbog zaposlenja. Registrovana su i tri samozapošljavanja, a konkretno se radi o oblastima tradicionalnih zanata i obrta, poljoprivredne proizvodnje a registrovana je i jedna građevinska radnja.

Također jedna osoba se zaposlila u Hrvatskoj, a sva ostala zapošljavanja su na području BiH, najviše u Maglaju 54.

Registrovali smo i zapošljavanja na području Žepča i Tešnja, a pet osoba se zaposlilo u Kantonu Sarajevo - rekla nam je Mirza Durmić, šefica Biroa za zapošljavanje Maglaj.

Kako je navela, veliki je interes za programe Federalnog zavoda za zapošljavanje. Najveći interes vlada za građevinski obrt, trgovinu, uslužne djelatnosti te poljoprivrednu proizvodnju


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.