USPJESI

Postavka mladih umjetnica u galeriji AB u Maglaju: Dvije sestre gimnazijalke imale prvu samostalnu izložbu

Mladi su vrlo kreativni i puni ideja, samo im treba dati šansu, ističe Ahmetbegović

Piše: N. Br.

21.6.2021

Lejla i Alma Alispahić na otvorenju izložbe u Maglaju. N. BRDARIĆ

Dvije sestre, gimnazijalke Lejla (17) i Alma (15) Alispahić imale su svoju prvu samostalnu izložbu slika i crteža koja je postavljena u galeriji AB u Maglaju.

Za prvo predstavljanje odabrale su 30-ak djela rađenih akrilnim bojama na platnu. Ove mlade umjetnice najviše zaokupljaju priroda i apstraktni motivi.

Crtati su počele još u najranijem djetinjstvu, a roditelji su prepoznali njihovu ljubav prema slikarstvu pa tako već pet godina pohađaju likovno-kreativne radionice kod profesorice i likovne umjetnice Admire Bradarić, koja je na otvorenju izložbe pohvalila njihove talent, rad i upornost.

Sedamnaestogodišnja Lejla već je nagrađivana za svoje radove pa je nedavno dobila prvu nagradu Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije na temu bh. mostovi. Nisu krile koliko su uzbuđene na otvorenju izložbe, ali i sretne zbog velike podrške roditelja, prijatelja, ali i profesora maglajske gimnazije.

Izložbu je otvorio Admir Ahmetbegović, predsjednik Udruženja mladih „Pod našom tvrđavom - Sub castro nostro“, porukom da su mladi vrlo kreativni i puni ideja, samo im treba dati šansu.

Prilikom otvorenja izložbe govorio je mladi pjesnik Mahir Rešidović, a Ema Sirovina, Danis Bradarić i Nedžad Smajlagić, članovi Udruženja, izveli su i performans pod nazivom „Galerija na Ilidži“. Izložba „Ritual nemirnog kista“ u galeriji AB otvorena je do 3. jula.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.