SJEDNICE

Obilježena godišnjica 109./224. brigade Doboj-Istok: Za odbranu domovine živote dala 304 borca

Na svečanoj sjednici dodijeljena i općinska priznanja

Piše: H. Čalić

6.7.2021

Odata počast poginulim borcima. H. ČALIĆ

U prisustvu članova udruženja boračkih organizacija, porodica poginulih boraca i civilnih žrtava rata, članova OV, predstavnika IZ, prekjučer je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Doboj-Istok, na kojoj je obilježen 4. juli - Dan formiranja 109./224. brdske brigade Doboj-Istok.

O ratnom putu brigade govorio je Mirsad Sinanović, posljednji ratni komandant.

- Nakon formiranja četa i bataljona brigada je postrojena 4. jula prije 29 godina, s ciljem odbrane istočnodobojskih teritorija. Branili smo i kada je neprijatelj nadirao iz pravca Doboja i Ozrena, iz pravca Becnja. Neke teritorije smo vratili, oslobodili Oblić. Kroz brigadu je prošlo više od 5.000 boraca, njih 304 je, nažalost, položilo svoje živote za odbranu BiH - kazao je Sinanović te istakao da je brigada dala 13 “zlatnih ljiljana” i boraca s Ordenom za hrabrost.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i općinska priznanja. Za doprinos u odbrani zemlje ''Zlatnu značku'' dobio je natporučnik Musto Avdić, a za odbranu zemlje pismena zahvalnica uručena je Zerinu Nurkanoviću i, posthumno, Adnanu Junuzoviću iz Klokotnice.

Nakon svečane sjednice na centralnom spomen-obilježju u Klokotnici odata je počast poginulim borcima Armije Republike BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.