MAGLAJ

Sjećanja hadžinice Fahrete Mamić iz Novog Šehera: Ostvaren joj san da ode u Meku

Njenoj sreći nije bilo kraja kada je u Meki, kako je to tamo običaj, uspjela pronaći studenta iz Nigerije da kao bedel obavi hadž za njenog rahmetli supruga

N. Bradarić

Mamić: Hadž se čuva lijepim ponašanjem

Foto: PRIVATNI ARHIV


U mojoj porodici otac i majka su nas, desetero djece, učili kako živjeti u skladu s vjerom, kazuje Fahreta Mamić iz Novog Šehera, koja je hadž obavila 2018. godine.

I sama je na svoju djecu, a sa suprugom ih je izrodila petero, prenosila tradicionalne vrijednosti života.

- Otac mi je bio veliki uzor u svemu, od njega smo naučili puno toga. Bio je strog, ali pravedan - prisjeća se hadžinica Fahreta.

Sve ispočetka

Još od prije rata je imala želju otići na hadž. Suzama je ispraćala sve hadžije koji su odlazili put Mekei Medine i molila Uzvišenog da joj podari zdravlja da i ona jednog dana bude među njima. Godine su prolazile, došli su rat, izbjeglištvo, povratak u uništenu kuću, život je počinjao ispočetka. Nakon nekoliko godina, kada se život koliko-toliko normalizirao, počela je ponovno da radi na ostvarenju svoje želje.

- Suprug je radio, jedna plaća, djeca se školovala, živjeli smo skromno. A ja sam imala samo jedan cilj, otići na hadž. Hranila sam i prodavala piliće, tuđe krave muzla, pravila i prodavala sir i kajmak - kazuje Mamić.

Zajedno sa suprugom Mehmedom trebala je obaviti hadž, ali on je, nažalost, preselio 2017. godine. Naredne godine hadžinica Fahreta je dočekala ispunjenje svoje velike želje. Njenoj sreći nije bilo kraja kada je u Meki, kako je to tamo običaj, uspjela pronaći studenta iz Nigerije da kao bedel obavi hadž za njenog rahmetli supruga.

  • Zajedno s drugim bh. hadžijama 2018. godine

    Zajedno s drugim bh. hadžijama 2018. godine

    Foto: PRIVATNI ARHIV


- Puno mi je srce bilo kada mi se želja ostvarila, ne znam ko je bio sretniji, ja ili moja djeca kada sam im javila. Od toliko naroda, nikada nisam vidjela da se neko smrknuo, svima osmijeh i neka dragost na licu, iskazuju ti poštovanje ako te je slučajno malo gurnuo u prolazu - ističe hadžinica Fahreta.

Prisjeća se hadžinica boravka na Arefatu, Mini, tavafa oko Kabe, Poslanikove džamije, ne zna ni sama gdje joj je bilo ljepše. Sada joj je želja da, dok je živa, očuva hadž.

- Hadž se čuva lijepim ponašanjem, a najviše ga kvari ogovaranje i interesiranje za tuđe živote - poručuje Fahreta.

Želja još veća

Njena je želja da ponovo vidi Meku.

- Čini mi se da mi je sada još veća želja, sve bih ponovno prošla, svaki korak, svaki namaz ponovno obavila. Ko god osjeti Allahov poziv i ima želju, neka ode na hadž, neka puno ne razmišlja, neka ide što prije, dok je čovjek mlađi, sve je bolje. Tamo sam vidjela puno mladih, milina ih gledati, kao i naše džamije i mladost u njima. Voljela bih makar na Umru otići, Bože zdravlja - istakla je hadžinica Fahreta.

Više o temi Maglaj

NASTAVLJENA SARADNJA
Korisnicima Javne kuhinje u Maglaju podijeljeni kolači
NA VRH

Podijeli članak na