STRUPINA

Deminirano gotovo 100.000 kvadratnih metara terena: Na trasi Koridora 5C pronađeno više od 50 mina

Deminiranje se vršilo na vrlo nepristupačnom terenu, s velikim nagibima, kaže Perić

Piše: N. Br.

24.7.2021

Izvršena je primopredaja deminirane površine na području Strupine. N. BRDARIĆ

U prisustvu BH MAC-a i Službe civilne zaštite općine Maglaj izvršena je primopredaja deminirane površine na trasi Koridora 5C Medakovo – Ozimice, na području Strupine.

Deminirano je gotovo 100 hiljada kvadratnih metara terena, a da je zadatak bio opravdan, govori i podatak da je pronađeno 50-ak neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Na ovom zadatku bili su angažirani pripadnici deminerskih jedinica Federalne uprave civilne zaštite.

- Zadatak na trasi Koridora 5C otvoren je početkom oktobra prošle godine. Deminiranje se vršilo na vrlo nepristupačnom terenu, s velikim nagibima, a poteškoće su nam stvarale i ogromne količine smeća uz put Novi Šeher – Tešanj. Pronašli smo 55 komada različitog NUS-a, kao i dio mine PROM 1 - rekao nam Slaven Perić, vođa deminerskog tima.

Procjene govore da je nakon agresije pod minama ostalo oko 20 kvadratnih kilometara prostora općine Maglaj. Do sada su deminirana tek tri kvadratna kilometra.

- Svake godine BH MAC-u predamo listu prioriteta za deminiranje. Hoće li se i šta deminirati tokom deminerske sezone, mi nismo upoznati - saopćio nam je Anto Maglica, rukovodilac Službe CZ općine Maglaj.

Maglajsko područje je jedno od najugroženijih u BiH kada su u pitanju mine. Od okončanja agresije do danas dogodilo se 57 minskih incidenata, u kojima je poginulo 27 osoba, od kojih je petero djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.