ŽEPČE

Počeo naučnoistraživački kamp „Matinski vis 2021“: Biolozi, profesori i eksperti žele zaštititi floru i faunu

Svi nalazi ovog kampa će biti vrijedan doprinos stručnom obrazloženju za uspostavu zaštićenog područja prirode Matinski vis te prilog opravdanosti studije o proglašenju ovog područja parkom prirode

Piše: R. Agić

31.7.2021

Učesnici iz cijele Bosne i Hercegovine. R. AGIĆ

Na planini Matinski vis kod Žepča započeo je naučnoistraživački kamp „Matinski vis 2021“. Više od 30 strastvenih zaljubljenika u prirodu iz cijele Bosne i Hercegovine odlučilo se za ovaj kamp, čiji je cilj uspostava zaštićenog područja prirode na ovom dijelu općine Žepče.



Značajni podaci

Uz podršku volontera Udruženja građana „Fojničani“ Maglaj, Planinarskog društva „Vis“ Žepče te Sportskog i naučnoistraživačkog kluba „Atom“ Zavidovići, članovi Udruženja studenata biologije u BiH sa svojim mentorima, profesorima i ekspertima iz brojnih oblasti izvršit će inventarizaciju flore i faune te prikupiti i druge podatke značajne za postupak zaštite.

Ozbiljniji naučnoistraživački radovi na ovom području nisu obavljeni još od vremena vladavine Austro-Ugarske. Svi nalazi ovog kampa će biti vrijedan doprinos stručnom obrazloženju za uspostavu zaštićenog područja prirode Matinski vis te prilog opravdanosti studije o proglašenju ovog područja parkom prirode.

Prema nekim procjenama, područje planine Matinski vis stanište je 24 endemske biljke. Među poznatijim biljkama koje rastu na ovom području su crvena lisičina, halačija, likovac a stanište je i endemske biljke koja u svom latinskom nazivu nosi ime Žepča, a zove se Stachys zepcensis. Na Matinskom visu živi više od 100 vrsta leptira, a tokom godine na planini se gnijezdi oko 40 vrsta ptica.

Planina je stanište gotovo svih divljih životinja, a njeno bogatstvo ogleda se i u brojnim izvorištima vode. Na širem lokalitetu registrirano je oko 50 izvorišta pitke vode. Kako kaže žepački biolog Mirko Matijević, kojem pripadaju velike zasluge na istraživanju do sada neistraženog biljnog i životinjskog svijeta na ovoj planini, ovo je područje kojem bi trebalo posvetiti posebnu pažnju zbog njegove neobičnosti i osebujnosti.

Matinski vis obiluje prirodnim ljepotama. R. AGIĆ

Povećanje broja

Cilj naučnoistraživačkog kampa na Matinskom je povećanje broja i održivosti zaštićenih područja prirode u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Federacije BiH.

Podrška Švedske

Projekt realiziraju Udruženje građana „Fojničani“ Maglaj i partneri - Planinarsko društvo „Vis“ Žepče, Sportski i naučnoistraživački klub „Atom“ Zavidovići i Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini. Odobren je u okviru projekta „Misli o prirodi“, koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz finansijsku podršku Švedske.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.