MAGLAJ

Aktivnosti mladih u džematu Jusuf-pašine Sukija džamije: Pomažu drugima, ponosni na svoja djela

Želimo potaknuti i ostale omladince da se uključe u djelovanje

Piše: N. Bradarić

11.8.2021

Članovi grupe „Hajr“ - Avaz
Radovi u haremu džamije - Avaz
Obnovljen bilbord - Avaz
Osvježenja uvijek ima - Avaz
Ef. Talić: Biti podrška - Avaz

„Ukoliko uradite i trun dobra, vidjet ćete ga!“. 

Ovaj ajet iz Kur'ana misao je vodilja članovima Mreže mladih koja djeluje pri džamatu Jusuf-pašine Sukija džamije.



Brojne akcije

Grupa mladih, okupljenih pod simboličnim nazivom „Hajr“, uz podršku džemata, do sada je realizirala niz aktivnosti a za opće dobro. Od početnih pet-šest omladinaca, trenutno 40 mladića ne žali slobodno vrijeme za realizaciju brojnih korisnih projekata. Ideje se rađaju spontano na okupljanjima poslije dnevnih namaza.

- Želimo potaknuti i ostale omladince da se uključe u djelovanje Mreže mladih kako bi nam svima bilo bolje. Mi smo naučili da motivaciju tražimo u vjeri. Za ovo što radimo bit ćemo nagrađeni ili na ovom ili budućem svijetu - kazao nam je jedan od članova Mreže mladih Ahmed Talić.

Aldin Zukić kaže da je ponosan što je dio džemata, a nagrada mu je svaki izmamljeni osmijeh.

- U početku smo krenuli malim koracima, a sada ostavljamo traga iza sebe, hajr za cijelu zajednicu – ističe Zukić.

Ponosni su članovi Mreže mladih na svoj doprinos akcijama koje su organizirane na nivou džemata: „Doniraj paket“, posjetili su roditelje svih šehida u džematu, radili na uređenju harema džamije, popravili i očistili prostor oko česme Braća Mulalić, a ponosni su i na akciju „Kupi Cvijet Srebrenice-obraduj Srebreničane“.

Od zarađenih sredstava u planu je kupovina paketića najmlađim Srebreničanima, mekteblijama u Čaršijskog džamiji kao i obilazak nekoliko porodica u Srebrenici. Mladi su osposobili i manji bilbord na samom ulazu u Stari grad koji je bio potpuno devastiran i već duže vrijeme van upotrebe.

- Hvala načelniku Mirsadu Mahmutagiću koji nam je ukazao povjerenje da uredimo bilbord. Ovo je bio pun pogodak i čuli smo broje pozitivne komentare - dodao je Ahmed Talić.

Ponosan na svoje mlade džematlije je i imam Jusuf-pašine džamije hadži hafiz Hidajet ef. Talić.

Novi projekt

- Naša mladost puni safove, uči Kur'an, dolazi na dnevne namaze i organizira akcije. Mi stariji nastojimo biti podrška u svemu što rade i biti vjetar u leđa. Allah je spustio Svoju milost na njih, da osjete ljepotu kada vide ono što su uradili i kada se tome mnogi dive - kazao je hadži hafiz Talić.

U džematu su ponosni i na projekt novog mekteba. Ostalo je da se dovrši tradicionalni bosanski namještaj i u džematu vjeruju da bi svi radovi trebali biti okončani do početka nove mektepske godine.

Halal-frižider nikada nije prazan

I „halal-frižider“ u Kuršumliji naišao je na opće odobravanje. Frižider, koji je poklon mutevelije Safeta Bećirovića, stalno je napunjen sokovima, vodom, slatkišima i sladoledom i svi se poslužuju prema željama. Halal-frižider nikada nije prazan, jer uvijek se nađe neko da dopuni sadržaj.

Osvježenje svima dobro dođe u vrelim ljetnim danima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.