MAGLAJ

Bez kvalitetnih puteva nema ni života

Naš cilj je rekonstrukcija saobraćajnice sve do Zavidovića, jer radi se o izuzetno frekventnoj dionici, posebno tokom ljeta, rekao je Šupuković

Piše: N. Bradarić

13.8.2021

Radovi u toku. N. BRADARIĆ

Uvođenjem izvođača radova u posao, s realizacijom su počela dva važna infrastrukturna projekta - rekonstrukcija i sanacija lokalnih puteva: Maglaj – Liješnica – Fojnica - Gornji Bradići – Globarica – Dolina - Zavidovići u dužini od 320 metara, kao i Orsopovac - Gornji Ulišnjak u ukupnoj dužini od 480 metara.

Na osnovu potpisanog ugovora Federalno ministarstvo prostornog uređenja u ova dva projekta ulaže 100.000, a Općina Maglaj oko 70.000 maraka.



Ostvarenje sna

- Radi se o detaljnoj rekonstrukciji ove dvije dionice, s potpunom izmjenom donjeg stroja kolovozne konstrukcije i proširenjem puta na 4,5 metara. Firma „Hajdić“ ima rok za izvođenje radova od 45 dana - kazala nam je Enisa Hatičić, stručna savjetnica za infrastrukturne objekte u općini Maglaj.

I s novih 320 metara, koliko će biti asfaltirano, san mještana bradićkog kraja polako se ostvaruje – imati kvalitetnu dionicu, koja je prije svega sigurna za odvijanje saobraćaja.

- Put je život, ne možemo ništa bez dobrih puteva. Kada su putevi dobri i život je bolji. Stalno se krpe udarne rupe, ali to je samo djelimično rješenje problema - podsjetio je Šefik Ridžal, povjerenik MZ Bradići.

Udruženje građana „Fojničani“ projekt rekonstrukcije ovog puta kandidiralo je i Vladi Hrvatske.

Pomoć Hrvatske

- Drago nam je da je Vlada Hrvatske pomogla ovaj projekt s 300.000 kuna. Tako da će nam za rekonstrukciju puta do Fojnice trebati do 50.000 KM da zaokružimo cijeli projekt. Ali, naš cilj je rekonstrukcija ove saobraćajnice sve do Zavidovića, jer radi se o izuzetno frekventnoj dionici, posebno tokom ljeta - dodao je Davor Šupuković, sekretar Udruženja građana „Fojničani“.

Dok traju radovi na ovim dionicama, saobraćaj će se odvijati otežano, a prema potrebi povremeno će se i obustavljati saobraćaj od sedam do 17 sati svaki dan, osim nedjelje.

Fontana u parku

Sarajevska firma „Grizelj group“ zajedno s lokalnom firmom „Hajdić“ uvedena je u posao na području gradskog parka, gdje su predviđeni radovi na završetku fontane, kao i popločavanje do objekta Dječijeg vrtića. Planirano je i postavljanje nekoliko sprava za vježbanje koje su namijenjene odraslim osobama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.