MAGLAJ

Oružane snage BiH razminirat će ulaz u Megaru

Korak ka proglašenju pećine spomenikom prirode

Pripadnici OSBiH u izviđanju terena. AVAZ

Piše: N. Br.

7.9.2021

Deminerski bataljon Oružanih snaga (OS) BiH započinje uskoro s uklanjanjem minsko-eksplozivnih sredstva na ulazu u pećinu Mokra Megara, čime će biti okrunjen višemjesečni angažman Udruženja građana „Fojničani“ Maglaj na zagovaranju razminiranja ovog dragulja prirode.

Budući da se na raspisani tender nije prijavila nijedna deminerska firma, uz izgovor da se radi o malom prostoru od 1.628 kvadratnih metara koji je komercijalni neisplativ, samo udruženje i lokalne vlasti uputili su molbu za pomoć Ministarstvu odbrane BiH.

Tako su nedavno predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH izvršili terensko izviđanje u svrhu pripreme razminiranja. Veliku podršku inicijativi ponovno su pružili Misija OSCE-a u BiH i Općina Maglaj koji će nastaviti podržavati aktivnosti Udruženja građana „Fojničani“ na proglašenju pećine Megara spomenikom prirode. Izviđanje je realizirano pod nadzorom BH MAC-a.

Zagovaranje razminiranja pećine Megara realizira se u okviru projekta „Misli o prirodi“ Eko HUB-a Maglaj, koji implementira Centar za promociju civilnog društva, uz finansijsku podršku Švedske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.