ZBOG KORONAVIRUSA

U ZDK-u produžene epidemiološke mjere za još 14 dana

Epidemiološka situacija u ovom kantonu ocjenjuje se kao nepovoljna s daljim trendom pogoršanja

N. Aj.

Situacija u ZDK nepovoljna

Foto: Vlada ZDK


Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila epidemiološke mjere za još 14 dana, počevši od danas, 24. septembra, saopćeno je iz pres-službe tog kantona.

Naredbe se odnose na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, s nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa u ovom kantonu.

Bolnički kapaciteti

Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), do 19. septembra ukupno je potvrđeno 15.297 slučajeva zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva je 326. U zadnjoj posmatranoj sedmici je umrlo 14 osoba. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 58 hospitaliziranih krajem ovog perioda.

Epidemiološka situacija u ovom kantonu ocjenjuje se kao nepovoljna s daljim trendom pogoršanja, ali je povoljnija u odnosu na neke druge kantone u Federaciji BiH, kao i Federaciji BiH u cjelini. Manju vrijednost sedmodnevne kumulativne incidence imaju jedino Unsko-sanski i Srednjobosanski kanton.

Kolektivni imunitet

Prema podacima INZ-a, do sada je zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu isporučeno 175.722 doza vakcina, a utrošeno 99.532 doza. U potpunosti je vakcinisano, objema dozama, 33.600 građana ovog kantona.

Kantonalni premijer Mirnes Bašić pozvao je građane da se vakcinišu kako bi se postizanjem određenog kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije tokom četvrtog talasa pandemije te izbjeglo donošenje restriktivnih epidemioloških mjera.

Više o:

Koronavirus Mjere ZDK
NA VRH

Podijeli članak na