KAO PRVO, POSADI DRVO

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici: Počela velika akcija pošumljavanja u ZDK

Bit će zasađene 8.372 sadnice, ovo je naš konkretan doprinos za očuvanje zdravog okoliša, kaže Duvnjak

Učenici i predstavnici institucija ZDK zasadili prve sadnice. AVAZ

Piše: R. Agić

31.10.2021

Simboličnom sadnjom sadnica u dvorištu OŠ „Mak Dizdar“ u Zenici započela je realizacija projekta pod nazivom „Kao prvo, posadi drvo“.

Ovaj projekt zajednički realiziraju srednje škole Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Javno preduzeće (JP) Šumsko-privredno društvo (ŠPD) ZDK. Prve sadnice u školskom dvorištu zasadili su s učenicima i ministri u Vladi ZDK Spahija Kozlić i Mirsad Hadžić, zastupnik Jasmin Duvnjak te predstavnici JP ŠPD i drugih ustanova uključenih u ovu aktivnost.



Čist zrak

- Svaka posađena sadnica, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu, koji prednjači u industrijskoj proizvodnji, predstavlja novi izvor čistog zraka i vode za nas i naše buduće naraštaje i naš je konkretan doprinos za očuvanje zdravog okoliša. Nastojimo da ovo bude edukacija, uz odgoj djece i učenika, zbog jačanja svijesti i znanja o značaju vlastitog učešća i ulaganja napora u očuvanje prirode i brige o šumama. Želimo da budu zasađene 8.372 sadnice, u znak trajnog sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici - kazao je Duvnjak.

Realizacija projekta bit će provođena u pravcu ozelenjavanja školskih dvorišta te pošumljavanja ogoljenih šumskih površina, ali promoviranja uloge škole u očuvanju i unapređenju životne okoline.

Za pošumljavanje se prijavilo 30 škola, a učešće će uzeti 1.500 učenika iz ZDK.


Očuvanje šuma

Sadni materijal, kao i pripremu zemljišta za pošumljavanje, osiguralo je JP ŠPD iz postojećih rasadnika. Školska dvorišta će ovom akcijom biti obogaćena s 1.017 šumskih i raznih hortikulturnih sadnica, a bit će pošumljene i značajne ogoljene površine šumskog zemljišta.


Projekt započeo u dvorištu OŠ „Mak Dizdar“ u Zenici. AVAZ

Stručni saradnici i zaposlenici ŠPD-a već su proveli edukaciju s učenicima na sadnji sadnica, a u pojedinim gradovima upriličena su i edukativna predavanja u školama o značaju očuvanja šume i šumskih površina.

Velika akcija pošumljavanja školskih dvorišta i ogoljenih šumskih površina u Zeničko-dobojskom kantonu, a u kojoj će učestvovati osnovci, srednjoškolci i studenti, trajat će do sredine novembra.

Sve aktivnosti zajednički realiziraju Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Kantonalni pedagoški zavod, uz aktivno učestvovanje škola, zatim Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Uprava za šumarstvo i JP ŠPD ZDK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.