SKUPŠTINA ZDK

Kako smanjiti broj saobraćajnih nesreća na "cesti smrti"

Put M-17, prema zvaničnim podacima, jedan je od najrizičnijih putnih pravaca u BiH

Na putu M-17 gotovo svakodnevno se dešavaju teške saobraćajne nesreće. ARHIV

Piše: N. Bradarić

4.11.2021

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), u prvih devet mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama na svim putevima u ovom kantonu poginulo je 14 osoba.

Godinu ranije u nesrećama je nastradalo 17 ljudi. Kada su u pitanju magistralni putevi u ZDK, pa i „cesta smrti“, kako mnogi nazivaju M-17, u ovoj godini u saobraćajnim nesrećama poginulo je devet, a prošle godine sedam osoba.


Tragični ishodi

Svi ovi podaci, svakodnevne teške saobraćajne nesreće, počesto s tragičnim ishodima, nagnali su zastupnika u Skupštini ZDK Jasminka Kapića (SDP) da predloži konkretnu inicijativu.


Kapić: Poboljšati stanje. AVAZ

- Na posljednjoj sjednici Skupštine ZDK uputio sam inicijativu u kojoj se od Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije MUP-a ZDK zahtijeva da u narednom periodu pripreme detaljnu informaciju o sigurnosti saobraćaja na području ZDK, s posebnim osvrtom na put M-17, koji prolazi kroz Zenicu i općine Žepče, Maglaj, Tešanj i Doboj-Jug. Od navedenih nadležnih organa traži se da naprave elaborat u kojem će definirati na koji način se može poboljšati sigurnost u saobraćaju, a s ciljem smanjenja broja ljudskih žrtava u saobraćajnim nesrećama - kazao je Kapić.

Kako je naveo, inicijativu je Skupština Zeničko-dobojskog kantona jednoglasno usvojila.


Zvanični podaci

- Razlog za ovakav moj istup je činjenica da put M-17, odnosno dionica od Zenice do Maglaja, prema zvaničnim podacima, predstavlja jednu od najrizičnijih cesta, takozvanu cestu smrti - rekao nam je zastupnik Kapić.

Nažalost, samo dan nakon što je Skupština ZDK prihvatila ovu inicijativu, dogodila se tragična saobraćajna nesreća na putu M-17, između Žepča i Zenice, a jedna osoba je smrtno stradala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.