PROBLEMI

Zima i sezona grijanja u Visoko vraćaju stare probleme: Visoko ponovo među najzagađenijim bh. gradovima

Prema podacima stranice „Eko akcija“, prethodnih dana u Visokom je zagađenje zraka na indeksu od preko 150, što kvalitet zraka stavlja u sekciju „nezdrav“

Visočke ulice u noćnim satima. N. Smajović

Piše: N. Sm.

12.11.2021

Dolazak hladnijih dana i početak grijne sezone u Visoko donose i probleme sa zagađenjem zraka, koje je prethodnih godina u pojedinim danima bilo i najveće na području naše zemlje. 

Prema podacima stranice „Eko akcija“, prethodnih dana u Visokom je zagađenje zraka na indeksu od preko 150, što kvalitet zraka stavlja u sekciju „nezdrav“, te su za period od prethodnih nekoliko dana Visoko, uz Zenicu i Sarajevo, najzagađeniji bh. gradovi. 

A o kakvim količinama smoga i nezdravih čestica u zraku se radi, uvjerili smo se i šetnjom visočkim ulicama u noćnim satima, kada se od smoga i magle vidljivost značajno smanji, a i gradske ulice su bez prolaznik i pješaka. 

Ono što uzrokuje ova vrsta zagađenja zraka su problemi kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, ali ovako nekvalitetan i zagađen zrak ostavlja negativan utjecaj i na ostale stanovnike. 

Važno je napomenuti kako u ovakvim uslovima treba smanjiti vanjske fizičke aktivnosti, a upozorenje se najviše odnosi na plućne i srčane bolesnike, trudnice, te djecu i starije osobe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.