SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Vlada ZDK donijela odluku o izradi Strategije za borbu protiv korupcije

Nova Strategija, između ostalog, uključuje jedinice lokalne samouprave u sistem koordinacije i borbe protiv korupcije

Tim će u narednom periodu navedeni nacrt uputiti svim akterima na konsultacije. Pres služba ZDK

H. J. I.

3.12.2021

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o izradi Strategije za borbu protiv korupcije ovog kantona za period 2022. -2026. godina, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

U saopćenju se navodi da je Tim Vlade za prevenciju i borbu protiv korupcije ZDK uz podršku Misije OSCEa u Bosni i Hercegovini, Terenski ured Travnik, održao prvi radno-konsultativni sastanak sa kontakt tačkama/koordinatorima u institucijama ovog kantona o izradi nove Strategije za borbu protiv korupcije.

Punu podršku za izradu Nacrta Strategije dala je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine (APIK), a dodatna pojašnjenja koordinatorima dao je pomoćnik direktora APIK-a.

Nova Strategija, između ostalog, uključuje jedinice lokalne samouprave u sistem koordinacije i borbe protiv korupcije, a što je zakonska obaveza prema Zakonu o APIK-u. Ovim će, pored 35 institucija sa javnim ovlaštenjem ZDK, Tim proširiti sistem koordinacije sa još 12 koordinatora iz općina i gradova u ovom kantonu čime će se sistem koordinacije zaokružiti od najnižeg do najvišeg nivoa vlasti.

Tim će u narednom periodu navedeni nacrt uputiti svim akterima na konsultacije te objaviti na web stranici Zeničko-dobojskog kantona kako bi šira javnost imala uvida i priliku da dostavi svoje komentare, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.