ODLUKA VLADE

Isplaćeno milion maraka poticaja Ministarstva za privredu ZDK

Uskoro će biti isplata i sredstava subvencija za jačanje konkurentnosti u iznosu od 1,4 miliona KM

Uplaćena sredstva. ARHIV

A. O.

10.1.2022

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona uplatilo je sredstva u iznosu od 1.010.416,00 KM korisnicima poticaja na osnovu odluka kantonalne vlade koje su donesene po javnim pozivima Ministarstva za privredu ZDK-a za 2021. godinu, piše Fena. 


Ministar za privredu Zlatko Jelić napominje da je ovo ministarstvo u 2021. godini realiziralo osam programa podrške razvoju konkurentnosti privrede, a za mjere direktnih subvencija izdvojeno je 3,1 miliona KM.

Pored toga, omogućena je linija za finansiranje privrede sa BBI bankom od 8,8 miliona KM, a Ministarstvo za privredu je osiguralo 300.000 KM za regresiranje kamate, kao i kreditna linija Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK, tako da je za podršku privredi u 2021. godini osigurano ukupno 13,4 miliona KM.


Programi podrške

Uplaćena su sredstva poticaja za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u 2020. i 2021. godini po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona, subvencioniranje dijela troškova organizacije sajmova i manifestacija, subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture te subvencioniranje investicija kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata.


Ministar za privredu Zlatko Jelić. AGENCIJE

Izgradnja objekata

Najavio je da će uskoro biti isplaćena i sredstva subvencija za jačanje konkurentnosti u iznosu od 1,4 miliona te subvencija za izgradnju proizvodnih objekata u iznosu od 340.000 KM, čime će biti izmirene obaveze po svih osam programa poticaja za 2021. godinu, saopćila je press služba ZDK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.