NAKON BURNE RASPRAVE

Na sjednici Skupštine ZDK usvojen novi Zakon o visokom obrazovanju

Iako se rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković protivio, zastupnici su većinom glasova dali podršku ovom zakonu

Zastupnici podržali promjene u oblasti visokog obrazovanja. Avaz

E. Ma.

29.6.2022

Na današnjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona usvojen je novi Zakon o visokom obrazovanju.

Iako se rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković protivio, zastupnici su većinom glasova dali podršku ovom zakonu, uz određene amandmane koji su djelimično usvojeni.


Univerzitet opterećen raznim aferama

Duraković je kao najveću primjedbu istakao što se odstupa od okvirnog zakona o visokom obrazovanju o čemu je dva puta odlučivao Ustavni sud BiH te se nada da će odlučivati i po treći put bar o dva ili tri člana koja su danas usvojenog Zakona.

Njegove primjedbe odnosile su se i na nove odluke o imenovanju članova UO, koje je do sada imenovao Senat, a od danas će to raditi Vlada ZDK koja je osnivač UNZE.

Zastupnik Ermin Ćehić i profesor na Univerzitetu u Zenici je kazao da je Zakon, na kojem se radilo šest mjeseci, dobar te da je dopunjen sa 90 posto primjedbi koje su iznesene na javnoj raspravi.

On je istakao da će se ovim zakonom imati kontrola potrošnje finansijskih sredstava.

- Univerzitet u Zenici je opterećen raznim aferama, kaznenim prijavama, žalbama i uredu je da zakon regulira dio koji se ne tiče akademske zajednice. Akademska sloboda nije da 17 miliona KM potrošite kako hoćete, pa kada se postavi pitanje potrošnje, da kažete da su to akademske slobode i da o tome ne možemo raspravljati - kazao je Ćehić.


Akademsko osoblje je zaštićeno

Spahija Kozlić, ministar za nauku, obrazovanje, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić je kazao da su pojačane institucionalna autonomija i akademske slobode na UNZE.

Institucionalna, kako je rekao, ogleda se u tome da u ovom tekstu Vlada ne daje saglasnost za imenovanje prorektora i rektora, i saglasnost za Statut što je ranije bio slučaj.

- Akademsko osoblje je zaštićeno da se određeni instituti na UNZE ne zloupotrebljavaju i ne koriste u druge svrhe kako bismo izbjegli silne sudske procese -, kazao je Kozlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.