GV ZENICA

Za 75 korisnika centralnog grijanja računi će biti subvencionirani u iznosu od 100 posto

Oko 520 korisnika alternativnog načina zagrijavanja dobit će subvenciju od 110 KM

Sa sjednice GV Zenica. Avaz

Piše: E. Ma.

7.7.2022

U Zenici je održana 25. sjednica Gradskog vijeća Zenica, na kojoj je usvojen prijedlog Odluke o subvencioniranju grijanja za socijalno ugrožene kategorije.

Na ovaj način oko 520 korisnika alternativnog načina zagrijavanja dobit će subvenciju od 110 KM, dok će za 75 korisnika centralnog grijanja računi biti subvencionirani u iznosu od 100 posto.

Na inicijativu vijećnika Kenana Uzunovića vijećnici su usvojili Urgeneciju prema Visokom, sudskom i tužilačkom vijeću BiH kojom se traži informacija dokle se stiglo po Zaključku vijeća sa sjednice održane 4. januara ove godine.Zakonitost postupanja Kantonalne prilikom zahtjeva za privođenje gradonačelnika Kasumovića

Naime, vijeće je tražilo da se ispita zakonitost postupanja Kantonalne tužiteljice prilikom zahtjeva za privođenje gradonačelnika Fuada Kasumovića, zahtjeva za određivanje pritvora, kao i zakonitost postupanja sudije za prethodni postupak koji je odredio jednomjesečni pritvor Kasumoviću.

U nastavku sjednice vijećnici su usvojili i izvještaje o radu javnih ustanova i preduzeća za prošlu godinu i to JU Bosansko narodno pozorište Zenica, JU Muzej grada Zenica, JU Gradska biblioteka Zenica, JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica, JP za prostorno planiranje i uređenje grada “Zenica” d.o.o. Zenica, te Izvještaj o radu Gradskog pravobranilaštva.

Uprkos negativnom poslovanju u prošloj godini, vijećnici su usvojili Izvještaj o radu Javne ustanove Apoteke “Zdravlje” ocijenivši kako novi menadžment na čelu sa Mirsadom Strika dobro radi posao i izvještaj je usvojen kao podrška u radu ovoj ustanovi.

Vijećnici su usvojili i Izvještaj o radu Javne ustanove “Dom zdravlja”, budući da je sa suficitom nešto višim od 380.000 KM rad ove ustanove ocijenjen kao vrlo dobar, a kako bi unaprijedili rad usvojeno je i nekoliko zaključaka.


Plan adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje objekata porodičnih ambulanti

Prvi se odnosi na to da se u narednih šest mjeseci izradi plan adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje objekata porodičnih ambulanti. Zatim da se u roku mjesec dana napravi plan otklanjanja arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom. Vijećnici su usvojili i Zaključak o pokretanju krivične prijave protiv odgovornih u Ministarstvu zdravstva jer kisik nije uvršten na spisak lijekova, te krivična prijava protiv kantonalnog farmaceutskog inspektora zbog nezakonite zabrane upotrebe kisika.

Posljednji Zaključak po ovoj tački dnevnog reda odnosio se na Urgeneciju prema Općinskom sudu u Zenici da se po hitnom postupku rješava tužba za iseljenje Instituta za zdravlje i sigurnost hrane koji koriste treći, četvrti i dio šestog sprata zgrade Doma zdravlja.

Na kraju sjednice usvojen je Zaključak o davanju saglasnosti za promjenu namjene tavanskog prostora u prostor potkrovlje na objektu edukativnog internata u Radakovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.