LIFESTYLE

Susreo se sa čovjekom koji mu je oduzeo 30 godina života: Žao mi je, ali vam ne mogu oprostiti

Glenn Ford (65) bio u zatvoru zbog ubistva koje nije učinio

(Al. Ti.)

21.4.2015

Glenn Ford (65) u zatvoru je proveo 30 godina zbog ubistva koje nije počinio, a nedavno se susreo i s tužiteljem koji ga je tamo smjestio.

Nakon što je izašao iz zatvora gdje je čekao izvršenje smrtne kazne, Fordu je dijagnosticiran neizlječiv rak pluća, a tokom susreta s tužiteljem Martyjem Stroudom bio je preslab da ustane.

"Želim da znate da mi je jako žao. To je mrlja koja će me pratiti do smrti", rekao je Stroud, na što je Ford odgovorio: "U redu. No, to me i dalje koštalo 30 godina života i na kraju sam dočekao smrt jer dali su mi od šest do osam mjeseci života. Žao mi je, ne mogu vam oprostiti".

Prije nego je napustio njegov dom u Louisianu, Stroud mu je poželio sve najbolje i zamolio ga za još jedan susret.

Naime, Stroud je prošlog mjeseca napisao pismo objavljeno u The Shreveport Timesu u kojem priznaje da je on glavni krivac za to što su nevinog Forda smjestili iza rešetaka zbog ubistva draguljara Isadorea Rozemana iako nije pronađeno ni oružje niti su postojali svjedoci.

"1984. imao sam 33 godine. Bio sam arogantan, narcisoidan i pun sebe. Nije me zanimala pravda samo pobjeda. To je bolesno. Povjerena mi je dužnost da se izborim za smrtnu kaznu, a to je nešto što ne treba slaviti. Moja je greška što sam bio pasivan. Da sam se više posvetio slučaju došao bih do dokaza puno ranije. Ispričavam se Glennu Fordu za svu tugu koju sam prouzročio njemu i njegovoj porodici", napisao je Stroud i dodao da su Fordovi advokati bili neiskusni i da je problem bio i to što je porota bila potpuno bijela, za što se Stroud pobrinuo.

Ford je bio šokiran pismom, ali dodao je i da se odbija ljutiti zbog svega što se dogodilo: "Istina, uznemiren sam, ali to nije ono što me tjera dalje. Želimo samo ozdraviti, a to ne mogu postići ljuteći se na Martyja Strouda".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.