LIFESTYLE

LIJEPA I HRABRA Upoznajte Niloofar Rahmani - prvu ženu pilota u Afganistanu

Primala je brojne prijetnje od terorističkih grupacija

Autor:(A. Vr.)

29.4.2015

Prva žena pilot u Afganistanu od pada talibana odlikovana je sa nagradom za hrabrost Međunarodne nagrade za žene američkog državnog sekretara.

Niloofar Rahmani (23. godine), primala je brojne prijetnje od terorističkih grupacija, ali i članova šire porodice, nakon odluke da postane prva žena avijatičar Air Forca u Afganistanu i prva žena pilot u afganistanskoj Armiji nakon pada Talibana 2001., piše Dailymail.

Kapetan Rahmani i devet drugih žena koje su mnogima inspiracija, odlikovala je američka vlada prošle sedmice.

Imala je samo 18. kada je čula vijest o regrutovanju pilota  Air Forca u afganistanskoj Armiji. Kapetan Rahmani rekla je da je od kako je bila mala djevojčica sanjala da postane pilot, te da je godinu dana intenzivno učila engleski kako bi mogla pohađati časove letenja. Prijavila se na trening u afganistanskoj vojsci 2010. i u julu 2012. diplomirala kao poručnik drugog reda.

Svoj prvi solo let izvela je u avionu Cessna 182, te je nakon toga odlučila da pilotira i većim avionom. Zbog toga je nastavila školovanje i uskoro postala pilotom vojnom kargo letjelicom C-208. I dok je ženama tradicionalno zabranjeno da prevoze preminule ili ranjene vojnike, kapetan Rahmani odlučila je zanemariti zabrane kada je tokom jedne misije vidjela ranjene vojnike.

2786b72300000578-0-image-a-105-1428932493811

Prevezla je povrijeđene do bolnice, te sve prijavila svojim nadređenim koji su odlučili da je ne sankcionišu. Ipak, nakon što je šira javnost čula za njen pothvat, njena porodica počela je dobijati prijetnje, kako od Talibana tako i od članova šire porodice. Jednostavno, oni se nisu slagali sa njenim ambicijama i izborom karijere. Zbog sigurnosti ona i porodica bili su prisiljeni seliti više puta.

Ali kapetan Rahmani odlučna je te se uprkos prijetnjama Talibana želi nastaviti baviti ovim poslom, a u budućnosti želi postati inspektoricom leta, kako bi inspirisala i druge žene. Nastavlja sa radom u afganistankom Air Force-u koliko god joj to omogućavaju sigurnosni uslovi. Također je duboko posvećena ohrabrivanja drugih mladih žena u njihovom pridruživanju afganistanskim snagama.

„Ne smijete sebe samo gledati kao žene, već kao ljudska bića i morate vjerovati u sebe“, rekla je Rahmani za WTKR i dodala: „Nije bilo lako pohađati školu letenja, bilo je jako teško, ali neko je morao preuzeti taj rizik tako da bi i druge žene mogle početi ispunjavati svoj san.“

Na ceremoniji dodjele nagrada, orden joj je uručila Prva dama SAD-a Michelle Obama i to za hrabrost, posvećenost i osnaživanje žena i djevojaka u Afganistanu.

Osnovana 2007. godine ova godišnja nagrada dodjeljuje se ženama širom planete koje su primjeri izuzetne hrabrosti i liderstva u zagovaranju ljudskih prava, jednakopravnosti žena i društvenog poretka, najčešće izložene osobnom riziku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.