LIFESTYLE

TAJNE KOJE VAM PROIZVOĐAČI HRANE NE ŽELE OTKRITI Ostat ćete šokirani sastavom nekih namirnica...

Sir u listićima nije sir

Autor:(A. Vr.)

12.5.2015

Sastavom nekih namirnica mogli bi ostati prilično šokirani. Naime, sir u listićima uopće nije sir, čisti šećer zamaskiran je pod sasvim drugim imenima, a maslinovo ulje nije toliko djevičansko kao što mislite.

To je otkriveno u istraživanju časopisa Reader's Digest, koji je intervjuirao desetke stručnjaka za svoj članak '50 tajni koje vam proizvođači hrane ne žele otkriti'.

- Šećer je, najčešće ukoliko ga ima puno u proizvodu, označen terminima 'glukozno-fruktozni kukuruzni sirup', 'dekstroza', 'sok šećerne trske', 'agavin nektar'. Drugi trik je da proizvođači namjerno koriste više vrsta šećera, kako na listi sastojaka šećer ne bi bio na prvom mjestu - kazao je za Reader's Digest Walter Willett iz Harvardove škole javnog zdravstva.

Melanie Warner, autorica knjige 'Pandora’s Lunchbox' otkriva kako je u cheeseburgerima sir vrlo primamljiv, no kako listići uopće nisu napravljeni od sira. Isto vrijedi i za gotovi ribani sir.

- Kako bi uštedjeli novac i pojednostavnili proces proizvodnje, proizvođači mlijeko zamjenjuju mliječnim bjelančevinama ili koncentratom mliječne sirutke - tvrdi Warner.

Robert J. Davis koji je doktorirao zdravstvenu politiku tvrdi pak da losos iz uzgoja ne mora nužno biti loš.

- Neke studije pokazuju kako čak ima nešto više Omega-3 masne kiseline od divljeg lososa.

Žitarice su pak postale vrlo popularne kao 'zdrav doručak', ali kupac mora biti svjestan da sve ovisi od proizvoda do proizvoda.

- Ako na pakiranju piše 'multigrain', obično znači da nije od cjelovitih žitarica - priča urednica časopisa Reader's Digesta, Liz Vaccariello.

Naime, prerađene žitarice ne sadrže ljusku i klicu, zbog čega sadrže i značajno manje vitamina i minerala. Kod cjelovitog zrna važno je znati da je ljuska upravo ta koja sadržava prehrambena vlakna.

Istraživanje provedeno na Kalifornijskom sveučilištu dokazalo je kako maslinovo ulje na policama nije kako se čini.

- Čak 70 posto bilo je užeglo ili pak nije odgovaralo kriteriju 'ekstradjevičanskog' - kazao je istraživač Dan Flynn za Reader's Digest.

- U potrazi za dobrim uljem, tražite tamne boce ili pak one limene, koje ulje štiti od svjetla. Svaki bolji proizvođač na boce upisuje i datum branja.

Ovo je dio onoga što su saznali novinari Reader's Digesta, a čitava lista nalazi se na njihovoj internetskoj stranici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.