BIZARNA MISTERIJA NEW YORKA Cijeli grad miriše na spermu i seks, a niko nema pojma zašto!

Stablo kruške glavni je krivac za smrad koji se širi ulicama

(A. Vr.)
13.05.2015 07:40

Ovog proljeća Njujorčani se moraju nositi s pomalo bizarnim mirisom koji dolazi od stotina stabala koja su procvjetala po gradu. Bradford bjelogorično stablo kruške (Pyrus calleryana) glavni je krivac za smrad koji se širi ulicama.

Naime, iako su predivnog izgleda izuzetno su neugodnog mirisa, građani kažu – kombinacija sperme i trule ribe. Drveća su posađena šezdesetih godina prošlog stoljeća jer su izuzetno otporna – brzo rastu i mogu preživjeti u teškim uslovima, prenosi Telegram.hr.

Ta vrsta stabla se i naziva stablom sperme, jer taj naziv najvjernije opisuje smrad koji se širi oko njega u vrijeme cvatnje. Naučnici smatraju da je za intenzivan miris kriv organski spoj amin, a kako doktorica Eloy Rodriguez, profesorica biologije biljaka sa Univerziteta Cornella objašnjava, s tim mirisom se često susrećemo.

Naprimjer, to je neugodan tjelesni miris koji se javlja ispod pazuha.

“Smrdljivi miris koji proizvodi Bradford kruška je vjerovatno kombinacija dva amina – trimetilamina i dimetilamina”, tvrdi botaničar Richard Banick za Business Insider. Ali, tačan razlog zašto je to drvo toliko smrdljivo naučnici još nisu otkrili. No, vjeruju da razloge tome treba tražiti u odbrani. Naime, vjerovatno na taj način žele odbiti insekte koji žele ukrasti nektar s cvijeta. No, možda je to ipak neki čudan način privlačenja leptira i pčela koji oprašuju cvijetove.

NA VRH