LIFESTYLE

PSIHA PLAĆENOG UBICE Šta je zajedničko ljudima koji ubijaju za novac?

Zanimljivo istraživanje na Univerzitetu u Velikoj Britaniji

(Al. Ti.)

22.5.2015

Mislite li da ste tip osobe koja bi mogla ubiti stranca za novac? Vjerovatno većini i ne bi bilo baš jednostavno počiniti užasan zločin samo kako bi platili račune.

Naime, kako prenosi Dnevnik.hr istraživanje provedeno na Univerzitetu u Velikoj Britaniji odlučilo je saznati kako plaćeni ubice rade svoj posao, a da pritom zadrže i svoj duševni mir. U članku naslova 'Postati plaćeni ubica' profesor kriminalistike David Wilson i dokotorand Mohammed Rahmand identificirali su zajedničke kvalitete plaćenih ubica.

Očito je da se sve svodi na sposobnost da osobe dehumanizira svoju žrtvu.

"Plaćeni ubice koji sebe smatraju stratezima ili biznismenima, a koji samo 'rade svoj posao' kako je to jedan plaćeni ubica opisao, mogu sebe uvjeriti da imaju posla s metom umjesto osobom", tvrde istraživači.

Istraživanje je bilo inspirisano istraživanjem Kena Levija iz 1981. o upravljanju devijacijom. Dok je provodio istraživanje u zatvoru zanimalo ga je kako je profesionalni ubica na kojeg je naišao uspio neutralizirti svoje osjećaje o ubistvu i usvojiti psihološki okvir koji mu je omogućio da uspješno obavlja posao, piše News.com.au.

Istraživanje je bitno jer je relativno malo akademskih istraživanja o plaćenim ubicama.

Podupire navedene tvrdnje s nekoliko anegdota, donosno primjera uspješnih i neuspješnih pokušaja plaćenih ubica. Navode primjer Jimmyja Moodyja koji je bio plaćeni ubica IRA-e koji je bio motiviran čisto financijskom nagradom.

Svoje žrtve je gledao kao mete, a posao kao obavljanje bilo koje druge normalne poslovne aktivnosti.

Na drugom kraju ljestvice je slučaj 26-godišnjeg Orvilla Wrighta. Nakon što je pristao na naknadu od 7000 funti za ubistvo Therese Pitkin, kada je provalio u njen stan 1998. godine izgubio je živce i nije uspio izvršiti zadatak nakon što se upustio u razgovor sa svojom nesuđenom žrtvom. Zbog neuspjelog pokušaja osuđen je na dvije godine zatvora.

Tu je i slučaj Rangimarie Ngarimu, djevojke s diplomom iz matematike i hemije. Bila je cijenjena 28-godišnjakinja, a onda je kao plaćena ubica u maju 1992. godine ubila Grahama Woodhatcha.

Umjesto obećanih 7000 funti, plaćeno joj je 1500 funti. Pobjegla je iz zemlje, ali kasnije se vratila u Britaniju kako bi priznala svoju ulogu u ubistvu čovjeka kojeg nikad nije upoznala.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.