LIFESTYLE

Bivši rumunski kralj Mihaj razbaštinio svog unuka

Isključen sa liste nasljednika krune

Fena

11.8.2015

Bivši rumunski kralj Mihaj (94) oduzeo je danas svom jedinom unuku Nikolaju titulu princa i sve privilegije čime ga je isključio iz reda nasljednika, javljaju rumunski mediji.

"Dana 1. augusta 2015. godine, kralj Mihaj Prvi potpisao je dokument kojim povlači svom unuku Nikolaju, sinu princeze Elena, titulu princa Rumunije i titulu njegovog kraljevskog visočanstva", navodi se u zvaničnom saopćenju.

Dodaje se da je rumunski kralj također isključio Nikolaja sa liste nasljednika rumunske krune - odluke koje stupaju na snagu istog dana kada su objavljene, navodi rumunska novinska agencija Agerpres.

Bivši rumunski kralj koji je abdicirao 1947. kada su komunisti došli na vlast u Rumuniji, objasnio je da oduzima sve titule i privilegije unuku Nikolaju poznatom po posvećenosti ekologiji, biciklizmu i književnosti, jer smatra da Kraljevsku porodicu treba da vodi neko ko je "skroman, dobro izbalansiran i s moralnim principima", prenosi agencija AP.

Popularni princ Nikolaj (30), koji živi u Rumuniji posljednjih pet godina, rođen je u Švajcarskoj i bio je treći po redu za rumunski tron.

Kraljevska titula koma ima simbolično značenje u Rumuniji se povezuju sa dostojanstvom i prefinjenošću.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.