LIFESTYLE

NEVJEROVATNO Gradonačelnica našla posao dečku, grad vodila preko WhatsAppa, ukrala milione i sad je u bijegu

Top tema medija u Brazilu

(Al. Ti.)

31.8.2015

Lidiane Leite, gradonačelnica jednog brazilskog grada, u bijegu je nakon optužbe da je nezakonito izvlačila sredstva iz budžeta za školstvo te vodila grad preko aplikacije WhatsApp. Ova 25-godišnjakinja živjela je luksuzno u glavnom gradu države Maranhao, a njen jedini kontakt s gradom kojem je bila gradonačelnica, Bom Jardimom, bile su poruke koje je putem WhatsAppa slala svom kabinetu, tvrde tužioci.

Njen dečko bio joj je glavni savjetnik, a za njima oboma izdana je potjernica, javlja BBC. Njen advokat tvrdi da nije bila svjesna da pogrešno postupa. Bila je u ranim 20-ima kad je njenom dečku Betu Rochi zabranjena kandidatura za gradonačelnika jer je bio optužen za korupciju.

Leite se kandidirala i osvojila izbore, a njega je imenovala glavnim savjetnikom. Potom je otišla živjeti u glavni grad države, Sao Luis, udaljen 275 kilometara.

"Bila je mlada i neiskusna kad je preuzela dužnost. Nije imala povjerenja u druge, pa je mnoge poslove povjerila Rochi", tvrdi njen advokat Carlos Barros.

Brazilski mediji pišu da su prekinuli ranije ove godine, a Rocha je potom podnio ostavku. Leite je pobjegla nakon što je počela istraga o zloupotrebi državnih sredstava za obrazovanje. Otkriveno je da je iz škola Bom Jardima nestalo oko četiri miliona dolara, zbog čega je gradski obrazovni sistem završio na koljenima, a učitelji bez plaća.

Potjernica je raspisana u četvrtak, a novim gradonačelnikom je postao njen bivši zamjenik. On je obećao da će se provesti istraga, dok je državni sudija rekao je da će izdati međunarodnu potjernicu ako se Leite sama ne preda do utorka. Maranhao, u sjeveroistočnom Brazilu, jedna je od najsiromašnijih država u Brazilu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.