LIFESTYLE

KONFERENCIJA HOMEOPATA POŠLA KRIVIM PUTEM Valjali se po travi i govorili gluposti...

Alternativna medicina

Autor:(Am. K.)

11.9.2015

Konferencija alternativne medicine u Njemačkoj završila je haosom nakon što su deseci delegata uzeli drogu sličnu LSD-u i počeli patiti od halucinacija, javlja njemačka televizija NDR.

Reporter na mjestu događanja opisao je scenu u kojoj 29 muškaraca i žena „posrću hodajući livadom, valjaju se po travi, govore gluposti i pate od teških grčeva“.

Besciljno lutali

Grupa „Heilpraktikers“ pronađena je u hotelu u gradu Handelohu, južno od Hamburga, gdje su u petak imali svoju konferenciju. Više od 150 medicinskog osoblja, ljekara i policajaca imalo je priliku vidjeti izbezumljenje ljude kako besciljno lutaju prije nego su ih prebacili u bolnicu. Pacijenti, između 24 i 56 godina, patili su od obmana, problema s disanjem, ubrzanih otkucaja srca i grčeva, a neki su bili u zaista ozbiljnom stanju.

Testovi njihove krvi i urina otkrili su kako su uzeli halucinogenu drogu 2C-E, poznatu u Njemačkoj kao Aquarust gdje je ilegalna od kraja prošle godine.

Niko od delegata nije bio u stanju razgovarati s policijom do ponedjeljka, kazao je portparol  policije.

hitna-1

Više od 150 medicinskog osoblja, ljekara i policajaca pomagalo nadrogiranim homeopatama

- Mora da je bila riječ o višestrukom predoziranju. To se nimalo ne slaže s idejom da su zbrinuti pacijenti svjesno uzeli halucinogen. Pretpostavljamo da ljudima nije rečeno o kojoj se supstanci radi, njezinim učincima i rizicima - izjavio je Torsten Passie, član stručnog vijeća njemačke vlade za narkotike.

Neslana šala

Policija istražuje i mogućnost da je droga uzeta kao svojevrsni zajednički eksperiment, ali i da je podmetnuta delegatima kao neslana šala.

Za sada niko nije uhapšen, a istraga se nastavlja.

Njemačko Udruženje iscjelitelja, koja predstavlja homeopate i druge naturopate, brzo distancirala od spomenute grupe. U službenom su saopćenju naglasili kako niko od njihovih predstavnika nije uzimao halucinogene tokom 'incidenta' u Handelohu.

- Organizatori ove opskurne konferencije nisu nam poznati i takvi događaji neće biti tolerirani od strane Udruženja. Nažalost, konferencija u Handelohu je značajno naštetila ugledu alternativne medicine i moramo pojasniti kako takvi činovi nisu u dugu prirodne terapije. Štoviše, u suprotnosti su s našim vrijednostima, bilo moralnim, bilo legalnim – naveo je portparol Udruženja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.