LIFESTYLE

ŠOKIRAO GA TEST OČINSTVA Vaš nerođeni brat je otac vašeg djeteta!

Genetska mutacija

Autor:(Am. K.)

26.10.2015

- Oprostite gospodine, ali vi niste otac vašeg novorođenog djeteta - vaš nerođeni brat jest. Tako je saopćeno 34-godišnjem muškarcu, koji je trenutno jedini poznati slučaj ljudske himere - organizma sastavljenog od dvije ili više genetski različitih stanica, piše Independent.

Sve je počelo kada je par iz Amerike saznao da njihov sin, rođen sasvim zdrav 2014. godine uz pomoć umjetne oplodnje, ima različitu krvnu grupu od svojih roditelja. Zabrinut, suprug je kupio kućni test očinstva i saznao da se njegov DNK ne podudara s DNK njegovog sina.

- Možete zamisliti koliko su roditelji bili uzrujani. Mislili su da su u klinici koristili krivu spermu - kazao je za medije genetičar sa Stanford sveučilišta Barry Starr.

Ljekari iz klinike su ih uvjeravali kako nije došlo do zamjene, stoga je par uzeo advokata.

Po njegovoj preporuci, otac i sin su se podvrgli DNK testu porijekla i saznali da je, genetski, otac zapravo stric svog sina.

Drugim riječima, otac je upio gene svog brata blizanca koji je odumro u maternici, a potom te gene prenio na svog sina. Potom su testirali DNK iz sperme, a podudarnost između oca i sina tada je iznosila 10 posto.

- Ljudske himere su uobičajene, no vrlo ih je teško otkriti. Obično na svjetlo dana izađu u ovakvim neobičnim slučajevima - zaključio je biolog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.