NAJLUĐI ZATVOR NA SVIJETU Silovatelje ubijaju strujom u bazenu, proizvode drogu...

U San Pedru

(N. K.)
26.10.2015 19:03

Jedan od najčudnijih zatvora na svijetu nalazi se u planinama zapadne Bolivije. U San Pedro zatvoru, masovno se proizvodi droga, djeca slobodno trčkaraju okolo, a zatvorenici se vode samoprozvanom pravdom, koja nije nimalo miroljubiva.

San Pedro nastanjuje 3.000 muških zatvorenika koji "vode igru" unutra, dok čuvari trebaju tek paziti da neko ne pobjegne.

San Pedro je postao popularan zahvaljujući knjizi "Marching Powder", koju je 2003. godine objavio Australac Rusty Young, koji se nedavno prvi put vratio među zidine ove zlogasnog mjesta.

zatvor2

Knjiga koja je do danas ostala bestseler, ukazala je na trgovinu drogom koja se odvija u zatvorima, a čini se da se malo toga promijenilo u posljednjih 12 godina, otkad je prvobitno objavljena.

Zatvorenici moraju sami plaćati smještaj i hranu, a bave se kuhinjskim poslovima, čišćenjem i održavanjem trgovina. Ali pravi novac krije se među narkoticima.

Budući da nema zatvorskih čuvara koji bi patrolirali unutra, a oni koji čuvaju građevinu rado primaju mito kako bi im nabavljali potrepštine, droga se proizvodi punom parom, te je kokain koji se ovdje radi i prodaje, jedan od najčišćih u zemlji.

Još jedan bizarni detalj, uz otvorenu proizvodnju droge unutra, su djeca. Naime oni unutra trčkaraju kao da su u vrtiću ili na školskom igralištu. S njima su i majke, jer se često smatra da su porodice zatvorenika sigurnije unutra s "glavama porodice" nego sami na ulici.

No djeca unutra često budu žrtve lukavih predatora, pa je recimo jedna 12-godišnjakinja ostala trudna nakon što ju je 2013. godina silovala grupa muškaraca.

zatvor3

Doduše, ovakvi prestupi nikad ne ostaju nekažnjeni, te se silovatelje i pedofile najgore kažnjava, i na njih "zatvoreničko vijeće" ima nultu stopu tolerancije, piše Daily Mail, a prenosi Express.hr.

Masa takve optuženike linčuje, i dovodi u plitki bazen u kojem ih tuku, ranjavaju i na kraju i smaknu strujom pred očima krovožedne rulje. Iako ovaj zatvor može djelovati necivilizirano autsajderima, činjenica da ga finansiraju zatvorenici čini ga jeftino održivim modelom za vladu jedne od najsiromašnijih država u Južnoj Americi.
NA VRH